Christian Jensen kritiserede TV 2’s skjulte kamera – men Politiken bragte selv videoen

TV 2-journalist kalder det ”patetisk” og ”hyklerisk”, at Politiken selv har bragt de klip, som chefredaktøren kritiserer

I en leder i Politiken kaldte chefredaktør Christian Jensen det torsdag for ”menneskeligt ufølsomt”, at TV 2 bragte optagelserne af plejehjemsbeboeren Else Marie Larsen, som var optaget med skjult kamera.

Men Journalisten kan konstatere, at Politiken selv har bragt de samme optagelser på Politiken.dk.

I mindst to tilfælde har Politiken bragt en 46 sekunder lang video, hvor man tydeligt kan se Else Marie Larsen hænge i en lift. På screendumpet ser man også, at Politiken ikke har sløret Else Marie Larsens ansigt.

”Det var systemet, der skulle afsløres. Ikke personen Else. Selv en værges godkendelse er ikke nok til at udstille en ældre, navngiven og fuldt synlig kvinde i ekstremt ydmygende situationer,” skriver Christian Jensen blandt andet i sin leder torsdag.

”Det er patetisk og hyklerisk”

Her tilføjer han også, at det var ”menneskeligt ufølsomt og presseetisk kritisabelt, at TV 2 uden nogen former for anonymitet eller anden beskyttelse valgte at udstille Elses lidelser for hele nationen. Udstillingen af forholdene på plejehjemmet havde været helt lige så stærk med anonymitet og ansigtssløring”.

Journalisten har spurgt Politikens chefredaktør, om det så ikke også burde gøre sig gældende for Politikens journalistik:

”Konsekvenserne af historien havde efter min opfattelse været de samme, og dermed havde TV 2 beskyttet en kilde, der ikke kan beskytte sig selv, i en stærkt krænkende situation. Det er systemet, vi skal afsløre – ikke Else. Da dokumentaren først er ude, tjener det jo ikke noget formål ikke at vise billederne af Else. Det, vi taler om i dag, er en eftertanke,” siger han.

At det er en eftertanke, køber Michael Bech fra TV 2 ikke. Han er en af journalisterne bag dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’:

”Jeg synes, Christian Jensen er patetisk at høre på. Han rejser en kritik 15 måneder efter udsendelsen, og så viser det sig, at hans egen avis har brugt de klip, som han synes, man skulle have sløret. Det er det totale hykleri,” siger Michael Bech.

Burde have inddraget Politiken i leder

Christian Jensen begrunder altså valget med, at sekvensen allerede var blevet bragt, og at ”hele nationen” havde set det.

”Det er da kun sundt, at vi som medier efter Højesterets afgørelse foretager en eftertanke på egne handlinger.”

Men det er jo ikke dine egne handlinger, du skriver om i din leder. Det er TV 2’s. Kunne du ikke have inddraget Politikens egen dækning?

”Jo, det kunne og burde jeg have skrevet,” siger Christian Jensen.

Journalisten interviewede torsdag Else Marie Larsens værge og barnebarn, Charlotte Ahm, som sammen med Else Marie Larsens syv børn havde godkendt, at kanalen kunne sætte kameraer op i kvindens bolig:

”Jeg er frustreret og irriteret over, at man ser bort fra de pårørende og min farmors ønske om, at den her dokumentar skal ud. Da dokumentaren blev optaget, var hun klar over, hvad hun gik ind til. Det er fuldkommen forkert, at man fratager hende hendes egen stemme,” lyder det fra Charlotte Ahm om dommen fra Højesteret.

 

0 Kommentarer