Selv ikke nogle af landets bedste erhvervsjournalister kunne forudsige, at deres arbejdsplads, Børsens Nyhedsmagasin, skulle lukkes. De troede, at Dagbladet Børsen skulle overtage det glittede erhvervsmagasin. Det tror de i øvrigt stadigvæk på en måde.
Tirsdag den 7. maj fik alle medarbejdere på Børsen Magasiner en mail.
"Informationsmøde på mandag kl. 11.00 – mødepligt!" stod der i emnelinjen.
Udråbstegnet gav bange anelser.
Men journalisterne på Børsens Nyhedsmagasin og Økonomisk Ugebrev havde ikke forestillet sig, hvad der var i vente. Nogle troede, at Børsens Nyhedsmagasin skulle lægges ind under Dagbladet Børsen, som befinder sig et helt andet sted i ejerens, Bonniers, vidtforgrenede organisation.
Journalisterne tænkte, at de skulle til at skrive for både Dagbladet Børsen og Børsens Nyhedsmagasin. Ikke nogen rar tanke for størstedelen af de 14 journalister på nyhedsmagasinet og slet ikke for de 4 layoutere.
Virkeligheden skulle vise sig endnu værre.
Tillidsmand Vibeke Vestergård har været på Børsens Nyhedsmagasin siden 1985, da det glittede erhvervsmagasin blev skabt. Hun kender virksomheden bedre end nogen anden, men da hendes 20-årige datter søndag aften spurgte, om Bonnier ville lukke Børsens Nyhedsmagasin, svarede hun: "Nej da".
Klokken 10.20 næste morgen sad hun over for bestyrelsesformand Jonas Bonnier.
"Vi har besluttet at lave nogle omstruktureringer," startede den unge svensker, som Vibeke Vestergård kalder konfirmanden.
Og så faldt bomben:
Børsens Nyhedsmagasin og Økonomisk Ugebrev skal afvikles.
Vibeke Vestergård spurgte blandt andet, hvorfor de ikke havde prøvet at sælge magasinet eller sammenlægge det med Dagbladet Børsen, før hun gik tilbage på redaktionen.
"Jeg tænkte bare, det kan ikke passe."
Ud for redaktionssekretariatet blev hun stoppet af kollegerne.
"Folk forstod det ikke. Det var bare så brutalt."
Efter stormødet, hvor "konfirmanden" forklarede, at Børsens Nyhedsmagasin og Økonomisk Ugebrev ikke tjente nok penge, samledes alle journalisterne fra Børsens Nyhedsmagasin i det lille redaktionssekretariat bag de store glasvinduer.
Ansvarshavende chefredaktør, Mikael Lindholm, havde ordet. Han ville vide, om der var opbakning til at blive ved med at lave Børsens Nyhedsmagasin. Måske under nye ejere, måske med medarbejderne som ejere, og sandsynligvis under et andet navn. Det var der.
Alle klappede.
"Hvem gider være lønmodtager"
"Stemningen vendte," siger journalist Birgitte Erhardtsen, 47, om mødet med Mikael Lindholm.
JOURNALISTEN møder hende på gangen 24 timer efter, at hun har fået at vide, at hendes arbejdsplads gennem godt to år lukker. Hun smiler.
"Jeg er positiv, og det er ikke bare noget bullshit, jeg siger. Det er klart, at når man lige får det at vide, så får man et chok. Hvad med økonomien hjemme? Hvad med ens karriere? Men jeg tænder totalt på ideen om at føre det videre.
Den model, hvor vi selv er ejere, tænder jeg på. Hvem fanden gider at være lønmodtager. Og hvad har vi egentlig fået af Bonnier?" spørger hun begejstret.
I redaktionssekretariatet har designchef Carsten Skjold svært ved at skjule sin skuffelse.
"Det er uforståeligt, at de vil gøre det. Vi har jo været trendsættere, vi har nurset branchen, og jeg kunne godt tænke mig at have videreført det," siger han og taler om fotograferne og om forsiden, hvor chefen for Toms sidder i guldkarameller til maven.
"Det kunne Børsen aldrig have fundet på."
Alle taler om, hvad Bonniers "virkelige planer" er. Rygtet om, at Dagbladet Børsen har spillet en rolle i nedlæggelsen af Børsens Nyhedsmagasin, runger overalt.
Dagbladet Børsens chefredaktør varslede for nylig nye magasin-tiltag. En udmelding, som fik medarbejderne på Børsens Nyhedsmagasin til at skrive et brev til Jonas Bonnier. De så naboen som en trussel og ville vide, om de kunne gå ud i en frontal kamp mod Børsen.
Måske var lukningen af Børsens Nyhedsmagasin og Økonomisk Ugebrev svaret. Bonnier siger kort og godt, at de to udgivelser ikke giver nok overskud. Børsens Nyhedsmagasin forventer i år et spinkelt overskud, mens Bonnier vil have 15 procent i kassen.
Børsens Nyhedsmagasin og Økonomisk Ugebrev skal udkomme indtil 1. juni, derfor har medarbejderne lidt tid til at finde nye og "sjovere ejere", som én siger.
I mellemtiden retter journalisterne på Børsens Nyhedsmagasin blikket mod naboen, Dagbladet Børsen.
"Jeg har stærkt på fornemmelsen, at der snart kommer et lille fredagsmagasin fra Børsen," siger tillidsmand Vibeke Vestergård i en sarkastisk tone.
BØRSEN-CHEF: DET ER IKKE MIG
-Medarbejderne på Børsens Nyhedsmagasin tror, du har en finger med i lukningen af bladet.
"Det er en skrøne, der kører lidt rundt. Det er usandt," siger chefredaktør Leif Beck Fallesen fra Dagbladet Børsen.
-Du har ingen planer om at starte et magasin, der kan opsuge annoncerne fra Børsens Nyhedsmagasin?
"Altså vi udsender en række enkeltmagasiner. Men vi har ingen planer om at lave systematisk magasinudgivelse. Døden skal have en årsag, men det er altså ikke mig."
BØRSENS NYHEDSMAGASIN
Udkommer en gang om ugen. Oplag: 13.000
14 journalister (4 freelancere)
4 layoutere
2 researchere
ØKONOMISK UGEBREV
Udkommer ugentligt,
målrettet økonomi- og finansansvarlige.
Oplag 1000
6 journalister
3 researchere
I alt 66 medarbejdere bliver omfattet af lukningerne.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.