Chefredaktør: Vigtigt vi tør tale åbent om stress

Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard roser politisk redaktør for at tale om stress. Han "kan være en inspiration", mener hun. Hun erkender, at ledelsen har et ansvar, når medarbejdere går ned med stress

Chefredaktør Mette Østergaard har kun ros til overs for Berlingske politiske redaktør, Kasper Kildegaard.

Han har i et interview i Journalisten åbnet op for, hvordan han i december 2017 blev sygemeldt med stress efter en periode med stort arbejdspres. En sygemelding, der betyder, at han har besluttet sig for at skifte job fra politisk redaktør til politisk korrespondent per 1. august 2018.

"Jeg synes, det er enormt stærkt og flot af Kasper, at han har valgt den åbne tilgang til det – jeg tror, det kan være en inspiration og lettelse for mange i forhold til, hvordan man taler om det og håndterer det," siger Mette Østergaard.

"Jeg tror, mange vil kunne se dele af sig selv i det, han har været igennem, og finde en grad af støtte i, at de ikke står alene med det," siger chefredaktøren.

Mette Østergaard erkender, at ledelsen også har et ansvar.

"Vi har som ledelse en del af ansvaret for, at folk kan fungere i de roller, de har. Og at de trives. Vi vil forsøge at forebygge det ved at have et åbent sprog og tale om det," siger Mette Østergaard.

Alle har adgang til akut psykologhjælp

Fordi det er en personalesag, vil Mette Østergaard ikke gå dybt ned i, hvordan Berlingske har håndteret Kasper Kildegaards sygemelding.

Men ifølge hende er det generelt ekstremt vigtigt for Berlingske, at medarbejderne kan få hjælp, hvis de bliver ramt af stress.

"Vi har psykologhjælp til rådighed for alle medarbejdere. Vi synes, det er meget vigtigt, at man får hurtig og professionel hjælp. Derfor har vi en sundhedsforsikring, der dækker alle medarbejdere. Vi har også en akut stresslinje, man kan ringe til, fordi der nogle gange er behov for at få hjælpen hurtigt," siger Mette Østergaard og tilføjer:

"Det er generelt en individuel sag fra gang til gang. Det er forskelligt, hvor hårdt stress rammer, og hvilke behov den enkelte har. Derfor er det en pointe i sig selv ikke at have nogen fast skabelon for, hvordan vi håndterer de her sager."

Hun anerkender også, at Berlingske Media generelt har været igennem en stressende periode det seneste års tid – blandt andet med henvisning til den sparerunde, hvor mediehuset i 2018 nedlagde hver 10. stilling og lukkede både Kids' News og mx.dk.

"Vi må også erkende, at vi det sidste år har været igennem en stor forandring – det har været stressende for både medarbejdere og ledelse. Der er ekstremt mange forandringer og nye forhold," siger hun.

Mødes ugentligt med tillidsfolk

Det har konkret ført til, at Berlingske har lavet en trivselsaftale med mediehusets tillidsfolk. Den blev lavet i foråret 2018 og altså efter Kasper Kildegaards sygemelding.

"Her har vi løbende opfølgninger med hinanden, og vi i ledelsen mødes ugentligt med tillidsfolkene, så vi kan høre, hvordan medarbejderne rent faktisk har det. De fortæller os, hvis der er strukturelle ting, vi skal kigge på, eller om der er røde flag, hvor vi skal være opmærksomme på, om folk har det godt," siger Mette Østergaard.

Som leder forsøger hun også at fortælle medarbejderne, at det er OK at tale åbent om stress.

"Det er meget vigtigt, at vi har en arbejdsplads med en meget åben og empatisk dialog om stress. Med de enkelte, der bliver ramt, skal vi have det samme og tale om, hvad vedkommende har brug for," siger Mette Østergaard.

Hvad kan du konkret gøre som leder for at skabe den åbenhed?

"Det, at vi taler om det, synes jeg er en meget god anledning til at vise, at det er vigtigt," siger Mette Østergaard.

"Det kan hjælpe med, at det ikke bliver et tabu. Og det er vigtigt, for som Kasper er inde på, kan det ramme alle."

"Det giver selvfølgelig stof til eftertanke" 

Hun anerkender også, at stillingen som politisk redaktør har et særligt stort pres.

Rollen som politisk redaktør er hektisk – hvad vil I gøre for at sikre, at det ikke sker igen?

"Det er rigtigt. Jeg har selv været politisk redaktør i en årrække på Politiken, så jeg ved, hvor turbulent en position, det kan være. Og det giver selvfølgelig stof til eftertanke, når medarbejderne bliver ramt af stress," siger hun.

"Det er noget, alle ledere på avisen er meget bevidste om. Dem, der har kontakten med journalisterne i det daglige, skal også være opmærksomme på, at der er farezoner, og hvordan medarbejderne har det."

Mette Østergaard fortæller, at hun også selv har oplevet at være presset af sit arbejde – og hun tror, det kan være vigtigt at nå til en erkendelse af, hvilke "advarselssignaler, man skal være opmærksom på".

"Det er vigtigt i den her branche, at vi har en åben snak om, at vi alle kan blive pressede. Det har jeg også prøvet," siger Mette Østergaard. 

0 Kommentarer