Chefredaktør om kursmanipulation: Man kan ikke gardere sig imod tosser

To gange er journalister fra Penge & Privatøkonomi blevet dømt for kursmanipulation. De nye ejere i Dagbladet Børsen siger, at man ikke kan gardere sig mod svindel. »Hvis folk vil begå lovbrud, kan de gøre det. Men så er det godt, at der bliver slået hårdt ned på det,« siger Anders Krab-Johansen

I går blev en tidligere freelancejournalist fra magasinet Penge & Privatøkonomi dømt 30 dages betinget fængsel for kursmanipulation. Med dommen er det anden gang på fire år, at en journalist på magasinet er blevet kendt skyldig i kursmanipulation. I 2010 blev en tidligere redaktør ved Højesteret idømt otte måneders fængsel.

I begge sager er der tale om journalister, der kom med aktieanbefalinger i selskaber, hvor de selv havde aktier. Anbefalingerne førte ofte til kursstigninger, som journalister kunne udnytte til at skille sig af med aktien.

Redaktør på Penge & Privatøkonomi John Albertsen henviser til Dagbladet Børens administrerende direktør og ansvarshavende redaktør, Anders Krab-Johansen. Dagbladet Børsen overtog nemlig Penge & Privatøkonomi fra Benjamin Media ved årsskiftet.

Anders Krab-Johansen siger, at sagerne ikke gør noget godt for bladet.

»Det er skidt for Penge & Privatøkonomi, at der ikke har været styr på den journalist, der har lavet noget direkte ulovligt,« siger han.

Han glæder sig dog over, at man har fået ryddet op i sagen.

»Det er vigtigt, at man har fået regler og procedurer, der forhindrer den slags,« siger Anders Krab-Johansen.

Længere karensperiode

Men hjælp fra bagmandspolitiet har Penge & Privatøkonomi ifølge redaktør John Albertsen indført skærpede regler for handel med de aktier, som bladet anbefaler. Reglerne betyder, at det er forbudt at handle med anbefalede aktier tre-fire uger før og tre måneder efter magasinets udgivelsesdato. Da den første sag om kursmanipulation kom frem i 2008, indførte Penge og Privatøkonomi en karantæne på tre uger før og efter offentliggørelse af en aktieanbefaling.

Den daværende redaktør Søren Verup sagde dengang til Mediawatch, at skribenten i selve artiklen desuden skulle oplyse det, hvis de skrev om et selskab, de selv havde interesser i.

"Det ville ikke være troværdigt for bladet, hvis jeg forbød medarbejderne at eje aktier, for jeg vil gerne have journalister ansat, som har personlige erfaringer med investering og privatøkonomi i det hele taget,« sagde Søren Verup.

Ingen garantier mod svindel

Ifølge Anders Krab-Johansen viser sagen, at man ikke kan opstille garantier mod, at folk svindler.
»Hvis folk vil begå lovbrud, kan de gøre det. Men så er det godt, at der bliver slået hårdt ned på det, når det sker.«

Gør det en forskel, at Penge & Privatøkonomi nu er blevet overtaget af Børsen?

»Når de skifter fra den ene del af Bonnier til en anden, er det, fordi vi har specialviden om aktier og investeringer. Vi har været så heldige eller dygtige, at vi ikke har haft nogen sager hos os. Det er selvfølgelig noget, man frygter – at der sidder en tosse og ikke kan finde ud af at følge de børsetiske regler om, at man ikke må handle på viden, man har.«

Lukker bladet, hvis der kommer en sag mere?

»Det har ikke noget med bladet at gøre. Det handler om en person,« siger Anders Krab-Johansen.

0 Kommentarer