Chefredaktør Helge Wedel og en journalist på Dagbladet Sjællandske er blevet sigtet for at viderebringe fortrolige oplysninger, skriver avisen i dag. Principiel sag om kildebeskyttelse for hele den danske presse, siger Wedel til Journalisten.dk. Opdateret 11.02.
Politiet har sigtet chefredaktør Helge Wedel og en journalist på Dagbladet Sjællandske for at viderebringe fortrolige oplysninger.
Det skriver Dagbladet Sjællandske i dag.
Sagen handler om en forstander på et kommunalt bosted, der tilbage i 2009 blev suspenderet. Der var mystik om årsagen.
Men samme dag som byrådet skulle behandle sagen, kunne Dagbladet Sjællandske afsløre, at det blandt andet var »et afslappet forhold til cigaretter og øl«, der kunne have kostet forstanderen jobbet.
Men de oplysninger var fortrolige, og derfor meldte Næstved Kommune sagen til politiet. I første omgang forsøgte de at finde den interne kilde, der lækkede oplysningerne til Dagbladet Sjællandske.
Men i Dagbladet Sjællandske erkender politiet, at det ikke er lykkedes at finde kilden, og jagten stopper her.
Men sigtelsen mod chefredaktøren og journalisten opretholdes. De har begge været til afhøring på politistationen.
»Vi må se, hvad retten siger til den del. Det handler om paragraf 264 d. – altså om viderebringelse af noget, som man godt ved er tavshedsbelagt,« siger Søren Ravn-Nielsen, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, til Dagbladet Sjællandske.
Straframmen for den paragraf er op til seks måneders fængsel.
Men den paragraf kan ikke bruges i denne sag, fastholder chefredaktør Helge Wedel. Paragraffen handler om at beskytte "private forhold", og han mener, der i denne sag kun er tale om arbejdsmæssige forhold.
»Når et byråd suspenderer, indleder tjenestemandssag og sluttelig afskediger en leder med ansvar for både personale og psykisk handicappede, har det naturligvis offentligheden/skatteydernes interesse at kende årsagen hertil. Det kan og bør aldrig kunne høre under straffelovens ordlyd om "private forhold". Vælger anklagemyndigheden at skifte sigtelsen ud med en tiltale, må en dommer træffe afgørelse i sagen, der vil have stor principiel betydning for alle medier,« skriver chefredaktør Helge Wedel i dagens leder.
Han uddyber over for Journalisten.dk, hvorfor sagen er principiel for dansk presse i bred forstand:
»Som jeg ser det, vil en eventuel dom i denne sag i høj grad sætte et spørgsmålstegn ved mediernes ret til at viderebringe oplysninger, der har offentlighedens interesse, selv om magthaverne – i dette tilfælde et byråd – søger at holde indholdet skjult for offentligheden under dække af fortrolighed og tavshedspligt,« mener Helge Wedel.
Opdateret 9.39: Tilføjet flere citater fra den trykte avis
Opdateret 11.02: Tilføjet citat fra Helge Wedel til Journalisten.dk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.