Chefredaktører i infight: Zetland er Danmarks ”mindst kritiske medie”

Berlingske-chefredaktør kæder valget af Lea Korsgaard som formand for DMJX sammen med Zetlands journalistiske linje

Regeringen er glad for ukritisk journalistik, og derfor giver uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersens (S) valg af Zetland-chefredaktør Lea Korsgaard som ny bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole god mening.

Det mener Berlingske-chefredaktør Tom Jensen i en længere kommentar på berlingske.dk, hvor han konstaterer, at det næppe er tilfældigt, at Lea Korsgaard er blevet valgt.

”Jeg vil ikke tøve med at kalde det Danmarks mindst kritiske medie. Det er nærmest aldrig Zetland, som afslører magtmisbrug. Det er ikke Zetland, der får kaffekopperne til at klirre på Slotsholmen. Det er ikke Zetland, der holder den siddende regering ansvarlig for dens handlinger,” skriver Tom Jensen blandt andet.

”Pæn” journalistik

Han fortsætter med at kalde Zetlands journalistik for ”pæn”:

”Med et mediebillede bestående udelukkende af udgivelser som Zetland og envejskommunikationen på de sociale medier ville Mette Frederiksen og hendes regering endelig kunne leve et magtens drømmeliv, befriet for kritiske spørgsmål, irriterende afdækninger, forstyrrende aktindsigter, latterlige samråd og kritik, kritik, kritik, kritik, kritik!,” skriver han videre.

Berlingske har, som det hører sig til, også ladet chefredaktør Lea Korsgaard komme til genmæle i en anden kommentar på berlingske.dk.

”Vi laver ikke journalistik for at vinde fine journalistpriser eller vælte en minister. Vi laver journalistik for at gøre en forskel for vores mere end 28.000 medlemmer og alle dem, som de deler vores historier med. Ultimativt ønsker vi med vores medlemmers hjælp at bidrage til en afgørende dannelsesopgave. Og det gør vi ved at kende forskel på kritik og pseudokritik,” skriver Lea Korsgaard i svaret til Tom Jensen.

En anden nyhedslogik

Her fortæller Lea Korsgaard også, at Zetland er sat i verden for at begå en anden form for journalistik end den nyhedslogik, der ligger bag Berlingskes udgivelser.

”Mange danskere storforbruger den journalistik, vi taler om her, ingen tvivl om det. Men jeg ved fra den løbende dialog, som vi på Zetland har med vores medlemmer, at ’nyhedstræthed’ ikke kun er en akademisk størrelse fra medieforskningen, men et uhyre konkret fænomen, som masser af mennesker oplever,” siger hun.

Valget af Lea Korsgaard til bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er også blevet mødt med kritik fra andre steder i mediebranchen, da mediet Zetland ikke har tegnet overenskomst.

Den kritik forholder Lea Korsgaard sig også til over for Journalisten, hvor hun siger:

”Vi vil virkelig gerne have, at vores husaftale kan kaldes for en overenskomst. Vi er ikke imod overenskomster og vil hjertens gerne drikke mere kaffe med journalistforbundet for at finde ud af, hvordan vores husaftale kan blive en overenskomst.”

 

0 Kommentarer