Chefer siger nej

B.T. sagde nej til en aftale med TvDanmark. Også norske tabloider er afvisende. De vil ikke afgive redaktionel suverænitet.

Inden TvDanmark indgik en aftale med Ekstra Bladet om dækningen af Big Brother, lå stationen i forhandlinger med B.T. Men B.T. stod af – avisen ønskede ikke at binde sig redaktionelt.

"Jeg startede med at sige til TvDanmark, at jeg godt kunne være interesseret i et partnerskab. Men det kunne ikke omfatte, at vi for eksempel skulle dække Big Brother hver dag," siger Kristian Lund, chefredaktør på B.T.
"Når man gifter sig, så kommer man også til at kæmpe for ægteskabet," siger han og præciserer, at Ekstra Bladet risikerer at sætte avisens redaktionelle frihed over styr, når avisen forpligter sig til at dække Big Brother hver dag.

"Efter min opfattelse skal Ekstra Bladet passe på med at få fælles interesser med TvDanmark," siger Kristian Lund.

"Det var en af grundene til, at vi var betænkelige."

 

Norge siger nej
Også norske tabloidaviser er skeptiske over for samarbejdsaftaler, hvor aviser forpligter sig til at dække tv-programmer. Det norske JOURNALISTEN har med direkte henvisning til Ekstra Bladets aftale spurgt Bernt Olufsen, redaktør for Norges fremgangsrige tabloidavis VG, om hans holdning til aftalen.

"Jeg vil være meget skeptisk, hvis jeg bliver præsenteret for sådan et oplæg," siger Bernt Olufsen. Over for JOURNALISTEN uddyber han:

"Det er nærmest utænkeligt, at vi indgår en sådan aftale. Jeg ønsker ikke, at VG skal være reklameorgan for et tv-program. Vores journalistiske tilgang til programmet skal være kritisk og uafhængig," fastslår Bernt Olufsen.

Over for det norske JOURNALISTEN påpeger redaktøren af tabloidavisen Dagbladet – John Arne Markussen – at et samarbejde som det, Ekstra Bladet har indgået, vil han aldrig gå med til.

"Vi skal ikke indgå nogen aftaler overhovedet," siger John Arne Markussen, der mener, at medierne allerede er gået for langt, når de accepterer bindinger i dækning af sportsarrangementer og populærmusik.

 

For dyrt
Selv om Kristian Lund kalder journalistik om Big Brother for "pseudo-journalistik", er han ikke grundlæggende imod den – den sælger aviser, påpeger han. Men han undrer sig over udviklingen.

"Det er en mærkelig virkelighed at befinde sig i som avismand. Man beskriver den arrangerede virkelighed, som om det var virkelighed," siger Kristian Lund.

Det var ikke kun redaktionelle overvejelser, der fik B.T. til at bakke ud af aftalen med TvDanmark. En anden grund var ifølge Kristian Lund, at TvDanmark krævede "en bondegård" for mediepartnerskabet, der gav B.T. eksponering i TvDanmarks reklameblokke. Som modydelse skulle B.T. annoncere for Big Brother.

"Jeg syntes, det var for dyrt. Det meddelte jeg TvDanmark, og siden hørte jeg ikke mere til sagen," siger Kristian Lund.

Hverken Ekstra Bladet eller TvDanmark ønsker at afsløre indholdet af den kommercielle del af aftalen. Ekstra Bladets administrerende chefredaktør Hans Engell udtaler dog, at han ikke vil "skrive et dementi", hvis JOURNALISTEN skriver, at Ekstra Bladet og TvDanmark bytter annoncer.

0 Kommentarer