Charlotte Aagaard ny fellow på SDU – fokus på krigsjournalistik

Hun er en af Danmarks bedste krigsjournalister. Og gang på gang har hun sat fokus på, hvordan danske journalister lader sig styre af Forsvaret. Nu har SDU besluttet at lade Charlotte Aagaard blive ny fellow og giver hende 500.000 kr til at skrive undervisningsbog om krigsjournalistik.

Hun er en af Danmarks bedste krigsjournalister. Og gang på gang har hun sat fokus på, hvordan danske journalister lader sig styre af Forsvaret. Nu har SDU besluttet at lade Charlotte Aagaard blive ny fellow og giver hende 500.000 kr til at skrive undervisningsbog om krigsjournalistik.

I det seneste årti har Danmark aktivt deltaget i adskillige krige rundt i verden. Fra Irak til Afghanistan og senest Libyen. Men ofte har det knebet med den kritiske krigsjournalistik. Det har både Hans Engel og Charlotte Aagaard påpeget. 

Sidstnævnte er tilmed kommet med eksempler på, hvordan danske journalister lader sig styre af Forsvaret.

Men i fremtiden bliver der muligvis rådet bod på det problem. Informations krigsjournalist, Charlotte Aagaard, er nemlig blevet tildelt Danmarks største journalistiske pris, Fyens Stiftstidendes Fellowship og skal dermed være ny fellow ved journalistuddannelserne på Syddansk Universitet.

»Jeg er meget taknemmelig og beæret over at få denne fantastiske mulighed for at beskæftige mig mere sammenhængende og analytisk med krigsjournalistikken, end jeg har mulighed for til daglig. Krigsjournalistik er en krævende genre, både for den enkelte journalist og for de medier, der insisterer på at løfte opgaven. Alligevel er emnet stort set uberørt i den journalistiske faglitteratur. Og det vil jeg gerne råde bod på,« siger Charlotte Aagaard, der vil benytte sit fellowship til at skrive den første danske undervisningsbog om krigsjournalistik.

Selv vandt hun i 2003 Cavlingprisen for dækningen af Danmarks deltagelse i Irak-krigen, og i forbindelse med fellow-projektet – som begynder til august – bliver det atter med fuld fokus på dansk krigsjournalistik.

»Dækningen af Danmarks rolle som krigsførende nation har gradvist fået mere bredde og perspektiv, men er alligevel ofte både provinsiel, naiv og famlende. Jeg vil gerne medvirke til at højne kvaliteten af danske mediers krigs- og konfliktdækning – til gavn for det journalistiske fag og for demokratiet,« siger Charlotte Aagaard.

Formand for styrelsen ved journalist-uddannelsernes i Odense, ansvh. chefredaktør ved Fyens Stiftstidende, Per Westergård, siger om prismodtageren:

»Vi havde et superstærkt felt af ansøgere at vælge imellem. Vi faldt for Charlotte Aagaard, fordi hendes projekt rammer en tør plet i dansk journalistik, og fordi hun har formuleret sit projekt så præcist og målrettet, at hendes indsats på SDU helt sikkert vil forplante sig til mange andre i mediebranchen.«

Fyens Stiftstidendes Fellowship består som nævnt af en pris på 500.000 kroner, som skal benyttes til frikøb fra normalt arbejde, transport mv. i den halvårsperiode, hvor prismodtageren bliver en del af dagligdagen på journalist-uddannelserne i Odense.

Prismodtageren udvælges af styrelsen ved journalistuddannelserne, der tæller brancherepræsentanter, studerende, medarbejdere og ledere ved uddannelserne.

Se også Journalisten.dk's tv-indslag med Charlotte Aagaard.

0 Kommentarer