Cavlingvinder bliver fundet i aften

I aften vælger Cavlingkomiteen årets vinder af Cavlingprisen. Journalisten.dk er klar med navnet, så snart det bliver offentliggjort

I aften vælger Cavlingkomiteen årets vinder af Cavlingprisen. Journalisten.dk er klar med navnet, så snart det bliver offentliggjort Inden dagen er omme, er årets spænding om landets mest prominente journalistpris udløst. Klokken 13 mødes Cavling-komitéen for at finde vinderen af Cavlingprisen blandt de fem nominerede. Vinderen forventes at blive offentliggjort mellem klokken 18 og 19. Du kan se navnet her på Journalisten.dk, så snart det sker.

De fem nominerede til Cavling i år er:

Niels Sandøe, Thomas Svaneborg og Bo Jørgensen fra Jyllands-Posten indstilles for deres afsløringer af boligspekulanter, der har fået adskillige banker til at krakke. JP-journalisterne forudså boligkrakket i København, længe før det var en realitet, og gruppen afslørede ejendomssvindel for milliarder. De tre journalister har selv kaldt det for Danmarkshistoriens største bankrøveri.

Nils Giversen fra DR har med sin dokumentar "SOS fanget af pirater" beskrevet situationen omkring en gidselstagning på et dansk skib ud for Somalias kyst. Som den første journalist nogensinde sad han med i forhandlingerne mellem et rederi og somaliske pirater. Nils Giversen rejste blandt andet alene til Djibouti for at mødes med piraternes chefforhandler.

Jesper Tynell fra P1 Orientering har gennem talrige indslag om Claus Hjort Frederiksens beskæftigelsesministerium vist, hvordan ministeriet brød loven og vildledte Folketinget.

Rune Holm fra TV 2/Bornholm afslørede, at borgerne ikke får tilstrækkelig hjælp, når de ringer 112 på Bornholm. Rune Holm er initiativtager til projekter Bornholm Redder Liv, hvor 10.000 bornholmere lærte førstehjælp. Det har reddet tre menneskeliv. Rune Holm har siden afsløret alvorlige mangler ved alarmcentralers behandling af nødopkald, navnlig den manglende henvisning til hjertestartere.

Dorte Toft er nomineret for sin dækning af IT Factory, hvor hun var den første til at sætte spørgsmålstegn ved Stein Baggers forretningsmodel. Især inddragelsen af læserne i researchen bliver fremhævet af komitéens nominering.

De fem nominerede blev fundet blandt 36 forskellige projekter.

3 Kommentarer

John Alex Hvidlykke
6. JANUAR 2010
Re: Cavlingvinder bliver fundet i aften

Vi kunne heppe på Dorte Toft, fordi såvel kvinder, som freelancere, IT-journalister og bloggere er mere end sjældne på cavlingprisens sejrsskammel. Og Dorte er alt dette, og mere til.

Men hvad der bør gøre udslaget er, at Dorte Toft har lavet et fremragende journalistisk opgravningsarbejde på et felt og på et tidspunkt, hvor alle andre bare jublede i kor over svindlernes løgne. Og hun vedblev med arbejdet under stort pres. Uden den sikkerhed, det giver at sidde inde på en sikker, fastlønnet pind.

Og er det ikke netop det stof, cavlingvindere bør være gjort af? 

Heidi Vesterberg
6. JANUAR 2010
Re: Cavlingvinder bliver fundet i aften

Enig. Tak til Erik Svarre for en noget mere engageret og fair tekst.

Jeg heppper på Dorthe Toft. Ikke kun fordi hun som den første fik mistanke til Stein Bagger og færten af en af årets bedste historier. Men også fordi det kræver EKSTRA meget af en freelancer, at bide sig fast i en historie på den måde.

En fantastisk historie, der ikke kun handlede om svindel og skandale,. Men også om grådighed og hvordan penge og tilsyneladende succes kan gøre os alle sammen blinde. - inklusive skattesystem, banker og hele finansverdenen.. HIstorien viser, at nettet stadig er fuld af huller for de store og allermest udspekulerede fisk..

Og så er hun også kvinde. Hvilket i sg selv er helt enestående, når det gælder nomineringer til Cavnlingprisen - desværre.  Hun fortjener den pris og har på mange måder allerede vundet.

Erik Svarre
6. JANUAR 2010
Re: Cavlingvinder bliver fundet i aften

Det er da en mærkelig uengageret tekst, som Cavling-kommiteen har udstyret nomineringen af Dorte Toft med. Hun var ikke bare den første, der satte spørgsmål ved Stein Baggers forretningsmodel, hun var den nyheds-jagthund, der med sine artikler – både på bloggen og på print – drev desperadoen Stein Bagger ud på hans spektakulære dødsridt og fik sat en stopper for årtiets største svindelnummer. På samme måde som en vaks journalist i sin tid satte en stopper for Fjer-direktørens vilde ridt, dengang dog mere ved et lykketræf end ved indædt journalistisk arbejde, som Dorte Toft har udført. Inddragelsen af kilder i forbindelse med journalistisk arbejde er vel ikke så ukendt et fænomen, men det er måden, som Dorte Toft har gjort det på, der er bemærkelsesværdig. Netop dette perspektiv for fremtidigt journalistisk arbejde burde Cavling-kommiteen have haft øje for og fremhævet som noget unikt – et stykke pionerarbejde, som Dorte Toft har lavet. Den indsats er uvurderlig, og den folkelige forståelse for Dorte Tofts arbejde har da også siden været stor ude i det omgivende samfund.