• »Godt nok er det ikke New York Times, vi laver. Men vi laver et journalistisk produkt, der har troværdighed. Den kan næppe bevares, hvis de her retningslinier skal følges.« Sådan siger Nicolas Lund, tillidsmand på de Berlingske Lokalaviser, om de retningslinier, Cavlingvinder Tonni Vinkel Sørensen har fået fra sin ledelse på Bagsværd/Søborg Bladet. Tonni Vinkel Sørensen ønsker ikke selv at udtale sig om påbuddet, men hans tillidsmand Nicolas Lund er forarget. »Vi skal ikke arbejde som informationsmedarbejdere i en handelsstandsforening. Det er journalistik, vi skal lave,« siger han. I retningslinierne står blandt andet, at Tonni Vinkel Sørensen fremover primært skal skrive om den såkaldte Vadstrupgårdsag i noteform. Sagen om en pædagogmedhjælper, der i årevis seksuelt misbrugte børn i en kommunal børnehave. Og sagen, som han via sin journalistiske dækning har fået Cavlingprisen for. I stedet skal han møde op til den lokale handelsforenings møder og skal sikre læserne en positiv oplevelse, når de læser avisen. »Andre steder er det jo fyringsgrund, hvis du undlader at forholde dig kritisk til en historie. Jeg tror, det er et spørgsmål om, at bladet er begyndt at miste annoncer og derfor er desperate. Men det er jo selvfølgelig uacceptabelt. Og det tror jeg også den øverste ledelse hos Berlingske Lokalaviser vil sige,« siger Nicolas Lund. Retningslinierne er blevet fulgt op af en advarsel om fyring, hvis ikke Tonni Vinkel Sørensen retter sig efter dem. En advarsel, der dog efterfølgende er trukket tilbage, efter ledelsen har forhandlet med Dansk Journalistforbund. Advarslen var ulovlig.
Sukkersøde pressemeddelelser Henrik Simonsen, formand for Distriktsbladgruppen, mener, det er en mærkværdig situation, bladet bringer sig selv i. »De har en mand siddende, der har fået Danmarks fornemste journalistiske pris, og så vil de sætte ham til at lave informationsarbejde og luderjournalistik. Jeg synes, det er smadderærgeligt, at den slags skal ske på én af de Berlingske Lokalaviser, der ellers er kendt for at lave god journalistik,« siger han. Henrik Simonsen er bekymret for udviklingen, for han hører oftere og oftere om den slags problemer. »Jeg er bekymret for, om lokalaviserne ender med at være fyldt med sukkersøde pressemeddelelser og luderjournalistik,« siger han.
Vrede medarbejdere De Berlingske Lokalaviser er 14 blade fordelt rundt om i landet. Det er blandt andre Amagerbladet, Østerbro Avis, Sønderborg Ugeavis, Vesterbro Bladet og Bagsværd/Søborg Bladet. På bladene har de journalistiske medarbejdere reageret vredt på retningslinierne. »Meget tyder på, at det er slut med at lave ordentlig journalistik. Det lyder som om, vi skal til at ignorere vores kritiske tilgang til stoffet,« som en journalist siger. Bedre er det ikke blevet af, at markedschef Michael Jensen skrev en kommentar i et internt blad. Her skrev han blandt andet: »Vi er ikke en filantropisk virksomhed. Det er ikke et kald for os at informere om, hvad der sker og rører sig i lokalsamfundet. Vi udgiver aviser for at tjene penge. Vi tjener penge ved, at kunderne køber annoncer. Kun få af læserne er kunder hos os, og nogle af kunderne læser ikke vores aviser. Senere i samme artikel skriver han: »Salgsafdelingen kan udmærket have ret, når de siger, at vi er ved at skrive os ud af markedet. Jeg har selv pirket til redaktørernes forfængelighed.«
Ledelsen på avisen Direktør for de Berlingske Lokalaviser, Svein Gilbu, kan godt forstå, at medarbejderne har reageret på den udmelding. »Det kan nemt misforstås. Men der ligger reelt ikke andet i det, end vi gerne vil have, at journalisterne skriver lidt mere om, hvad der foregår i det lokale erhvervsliv. At de beskriver en markedsdag eller all-night shopping, hvor læseren vil have en chance for at se sig selv, eller sin nabo,« siger han. Og understreger samtidig, at Berlingske Lokalaviser laver og fortsat vil lave uafhængig journalistik. Han kender ikke de retningslinier Tonni Vinkel Sørensen har fået og vil heller ikke kommentere dem. »Det vedkommer ikke andre end ledelsen på Bagsværd/Søborg Bladet og Tonni Vinkel Sørensen,« siger han. Ansvarshavende redaktør på Bagsværd/Søborg Bladet Helle Rohde har heller ingen kommentarer. Men også hun understreger, at det er et erklæret mål at lave uafhængig journalistik. Hvordan det kan lade sig gøre, når Tonni Vinkel Sørensen har fået påbud om at møde op til Handelsforeningens arrangementer og samtidig skal sikre læseren en positiv oplevelse, ønsker hun heller ikke at kommentere.
Vigtig informationskilde Formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, er bekymret. »Distriktsaviserne skal have samme redaktionelle frihed, som dagbladene har. De bliver vigtigere og vigtigere informationskilder for folk i lokalsamfundene, og derfor skal de have en høj troværdighed. Det er jo egentlig lige meget, om det er en cavlingprisvinder, der får nogle stramme tøjler. Det vigtige er, at troværdigheden bliver bevaret for alle aviserne,« siger han.
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.