Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det Cavling-nominerede DR-projekt om kødædende bakterier får nu kritik af Pressenævnet efter klager fra Lægeforeningen og Praktiserende Lægers Organisation.
Pressenævnet udtaler kritik af, at DR har overskredet rammerne for redigering i forbindelse med et vagtlægeopkald, som DR har redigeret kortere, end opkaldet var i virkeligheden.
I opkaldet frembringer DR det ifølge Pressenævnet i dokumentaren, som om at vagtlægen siger til en mor til en 17-årig med store smerter, at hun først kan få en tid på skadestuen klokken 21.30. Men i det uredigerede opkald hører man også vagtlægen tilføje, at moren og datteren kan tage ud på skadestuen før:
”Pressenævnet finder, at DR’s redigering af det anvendte vagtlægeopkald får opkaldet til at fremstå forvansket i udsendelsen,” lyder det i kendelsen.
”Nævnet har lagt vægt på, at DR ved at udelade (vagtlægens, red.) rådgivning af [Moren] om, at hun kan tage på skadestuen med sin datter, og at skadestuen kan tage hånd om datteren, hvis hun
bliver alvorligt dårlig, over for seerne giver et misvisende indtryk af (vagtlægens, red.) adfærd og håndtering af opkaldet i sit sundhedsfaglige virke som vagtlæge. DR har herved efter nævnets
opfattelse ved den anvendte redigering fremstillet (vagtlægen, red.) på en ufordelagtig måde.”
Der blev også klaget over selve brugen af lydoptagelserne, men her fandt Pressenævnet ikke anledning til at udtale kritik af DR:
”I forhold til lydoptagelserne fandt nævnet, at disse ikke udgjorde skjulte optagelser i de presseetiske regler punkt B.7s forstand. Nævnet udtalte ikke kritik af DR for at anvende lydoptagelserne og lagde blandt andet vægt på, at disse blev anvendt til at illustrere de medvirkende patienters kritiske sygdomsforløb og møde med autoriserede sundhedspersoner, at lydoptagelserne ikke indeholdt private eller følsomme oplysninger om lægerne, og at lægerne ikke kunne anses for at have en sådan underordnet stilling, at sløring af deres stemmer burde være sket.”