Cavlingprisen er fortjent, siger statsministeren ved prisoverrækkelsen for dækningen af dødsfald i kølvandet på regeringens fejlslagne politireform. Selv takkede Berlingskes journalister deres kilder.
I det bagerste hjørne af et propfyldt lokale i Journalistforbundet fredag eftermiddag står en spinkel enkemand med briller. Han kigger op på talerstolen, hvor journalist Morten Crone takker for den Cavling-pris, han netop er blevet overrakt sammen med sine kolleger Morten Frich, Jesper Woldenhof og fotograf Erik Refner for deres projekt Forbrydelsen om ofrene for regeringens politireform.
Fra talerstolen kigger Morten Crone op på manden i det bagerste hjørne.
»Her ligger det egentlige håb og mod i denne sag. Pia Rønneis familie delte denne historie med os, selv om de ikke havde nogen grund til at stole på, at der ville komme noget ud af det,« siger Morten Crone.
Manden i hjørnet er Per Rønnei, enkemand efter 53-årige Pia Rønnei, som blev kørt i døden af en jaloux og bevæbnet mand, hun havde haft et sidespring med. På trods af fire opkald fra et bekymret vidne undlod politiet at rykke ud, inden Pia Rønnei mistede livet.
Kvinden viste sig blot at være det første af mange ofre for regeringens politireform, som Berlingske Tidende har kastet et kritisk lys på igennem pbåde rint, web, video og foto med efterlysninger og systematisk brug af læsernes egne oplevelser med manglende politiudrykning.
Chefredaktør Lisbeth Knudsen baner sig også vej igennem mængden op til talerstolen og folder læsebrillerne ud.
»Jeres præstation tjener hele standen og journalistikken til ære. Jeg ved, hvor hårdt I har arbejdet. Og jeg ved også, at der ikke er noget at komme efter,« siger Lisbeth Knudsen med et sideblik til pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, der står med foldede hænder og smiler ved siden af talerstolen.
Anders Fogh Rasmussen undlader selv at benytte muligheden for at holde en tale for prisvinderne. Han trykker dog dem alle i hånden og roser dem for deres arbejde.
»Jeg blander mig af gode grunde ikke i, hvem der skal have prisen. Det er journalisternes pris. Når det er sagt, så mener jeg bestemt, at de fortjener prisen. Det har været grundig og seriøs journalistik, og så har det haft betydning og er blevet læst og hørt og forstået på Christiansborg. Det er grunden til, at det har resulteret i så kontant en reaktion fra politikerne. Det har været meget seriøs journalistik,« siger statsministeren om afsløringerne, der ifølge Cavling-komiteens formand Carsten Ingemann blandt andet har resulteret i, at »politiet skal komme, når man ringer.«
På trods af hård kritik af statsministerens egen regering har han kun godt at sige om afsløringerne.
»Livsnerven i et frit folkestyre er kritisk journalistik, journalister der hægter sig fast i en sag. Det er en meget nødvendig del af samfundet,« siger Anders Fogh Rasmussen og bevæger sig derefter ud af lokalet med en livvagt både foran og bagved sig.
Til stede er også Politikens Olav Hergel, der selv modtog Cavlingprisen i 2006. Han mener, at prisen slår fast, at case-båren journalistik ikke kan affejes som tilfældige enkeltsager, der fra tid til anden dukker op i pressen.
»"Forbrydelsen" begyndte med en enkeltsag, der viste sig at være et samfundsproblem. Det er det tydeligste eksempel på, hvordan enkeltsager kan have noget samfundsændrende i sig,« siger Olav Hergel.
Efter talerne bryder folk op for at cirkulere. Per Rønnei bliver stående i hjørnet.
»Jeg er glad for, at de har vundet prisen. Vi nominerede dem selv. Jeg er sikker på, at der aldrig var sket noget i vores sag, hvis det ikke havde været for dem,« siger Per Rønnei.
Spørgsmålet, som Berlingskes journalister har brugt som rettesnor igennem hele projektet, er: »Kommer politiet, når man ringer efter dem?«
Det spørgsmål lovede Cavling-vinderne at blive holde fast i, når de har sundet sig oven på aftenens fejring hjemme på Berlingske Tidende.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I fredags var jeg for første gang med til en Cavlingpris-overrækkelse på Gammel Strand. Og øv, hvor er det dog skuffende, at prisvindere, nominerede og fremmødte kolleger, venner og familie skal stuves ind i noget der minder om en 2-værelses lejlighed. Vi var rigtigt mange, der havde lagt vejen forbi.
Jeg havde forventet, at man fra såvel DJ som Cavling-komitéens side gjorde et større nummer ud af at fejre denne begivenhed. Det trækker ned, når man står som sild i en 30 grader varm tønde.
Mit forslag til overvejelse:Skaf et ordentligt lokale og en scene. Gør noget ud af det - uden at det bliver et rent tivoli og fejr så for pokker, at der er journalistiske indsatser, som fjerner fokus fra de mørke skyer i horisonten.
Hold en fest/middag bagefter og hvis det kniber med økonomien, er jeg sikker på at der kan findes velvillige sponsorer og iøvrigt vil folk nok godt betale for at komme med til fest - hvis den er god.
Så DJ og/eller komité; Hvad tid skal vi komme?