Tre journalister kommer med nyt udspil til en offentlighedslov. Embedsmændenes fortolkningsmuligheder skal begrænses, og myndigheder skal kunne idømmes dagbøder for nøl med aktindsigt.
Der har været våbenhvile i slaget om offentlighedsloven, siden det før sommerferien ikke lykkedes for justitsminister Lars Barfoed at samle et flertal bag sit forslag. Men nu kommer tre Cavling-vindende journalister på banen med deres eget forslag til, hvilke af statens dokumenter de danske borgere skal have ret til at få indsigt i.
»Lovteksten er vort bud på, hvad der efter erfarne pressefolks opfattelse skal til, hvis fornyelsen af offentlighedsloven skal ende med realistiske forbedringer og ikke med alvorlige indskrænkninger af åbenheden,« skriver de tre journalister i en pressemeddelelse.
Journalisterne Jesper Tynell, Erik Valeur og Lars Rugaard har brugt det meste af deres sommerferie på at stykke lovforslaget sammen. De var sammen med mange andre Cavling-vindere nogle af de argeste kritikere af regeringens forslag og satte trumf på debatten med bogen "Ministerbetjening – en journalistisk hvidbog", der blev udgivet i oktober sidste år. Blandt andet mente de, at eksempelvis Jesper Tynells Cavling-vindende historier om, at Claus Hjort Frederiksen bestilte misvisende rapporter fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, simpelthen ikke ville kunne laves, hvis adgangen til offentlige dokumenter blev indskrænket, som regeringen foreslog.
»Vort forslag er først og fremmest et forsøg på at sætte en stopper for, at ministre og embedsmænd, uden at det får konsekvenser, kan se stort på de gældende lovkrav. Vi fjerner fortolkningsmuligheder ved at skrive grænserne for aktindsigten ind i selve lovteksten. Og så indfører vi en mulighed for sanktioner over for myndigheder og i særlige tilfælde ansatte, hvis de ulovligt søger at hindre borgerne i at få aktindsigt,« skriver journalisterne i pressemeddelelsen.
Debatten om offentlighedsloven handlede i høj grad om paragraf 24, paragraffen om ministerbetjening. Mens den gældende offentlighedslov giver ret til at se alle dokumenter, der bliver udvekslet mellem forvaltninger, ministerier og folketingspolitikere, ville det nye forslag give embedsmændene mulighed for at nægte at give aktindsigt, hvis de vurderede, at dokumenter eller oplysninger på et tidspunkt skulle bruges af en minister. Justitsminister Lars Barfoed mente, at det var nødvendigt for at muliggøre mere kreativitet i lovgivningsarbejdet, mens blandt andet oppositionen kritiserede paragraf 24 for at være alt for uklar.
Paragraf 24 er helt fjernet i lovforslaget fra Rugaard, Valeur og Tynell. Afsenderne håber på, at Folketinget vil finde inspiration i deres forslag, når de engang efter valget igen skal begynde forhandlingerne om en ny offentlighedslov.
"Det er ikke vores absolutte drømmetekst til en ny lov," skriver afsenderne i pressemeddelelsen.
"De senere års sager omkring slettede e-mails, hemmeligholdte rapporter om sygehustakster, overtrædelse af internationale konventioner og vildledende aktiveringsnotater viser, at der selv med gennemførelse af vore forslag er langt igen til virkelig åbenhed. Men i betragtning af den indsats, der er gjort for at indskrænke åbenheden, har vi valgt at præsentere et forslag om en realistisk forbedring og et stop for alvorlige indskrænkninger af åbenheden."
5