Cavling-vinder Asbjørn With skal til Bruxelles. Han vandt Cavling-prisen 2012 for at afdække problemer med forvaltningskulturen i Rebild Kommune, da han arbejdede for Nordjyske. I 2014 skiftede han til TV 2 Østjylland.
Og per 1. april er han tiltrådt en stilling som ”undersøgende journalist” hos medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson.
»Det her er simpelthen en mulighed for at gøre det, jeg er bedst til, og som giver allerbedst mening for mig,« siger Asbjørn With til Journalisten.
Tidligere DF-medlem
Rikke Karlsson blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014 for Dansk Folkeparti, men forlod partiet i oktober 2015 efter en strid om indsigt i regnskaber. Hun er i dag løsgænger i Europa-Parlamentet.
Asbjørn With understreger, at han vil fortsætte med at bruge de samme metoder i sit nye job, hvor han også håber at afdække systemfejl i danske børnesager.
»Min første opgave er at finde ud af, hvilke danske borgere som føler sig så meget i klemme i det danske system, at de har valgt at klage til Europa-Parlamentets borgerklageudvalg. Rikke sidder i udvalget, men hun har ikke mulighed for at grave sig dybt ned i den kæmpestore bunke sager, som ligger, og samtidig passe sit arbejde. Det vil jeg grave mig ned i,« siger han.
Han tilføjer, at det sagtens kan være, jobbeskrivelsen ændrer sig, når han først kommer i gang.
Forventer at bore i børnesager
Udvalget for borgerklager hedder officielt ”Europa-Parlamentets Udvalg for Andragender” og er et udvalg på 34 parlamentsmedlemmer, som behandler klagesager fra borgere i alle EU-lande. Borgerne kan klage over forhold, som på en eller anden måde falder ind under EU’s kompetence, for eksempel om kommune eller stat i en konkret sag overholder EU’s regler.
Asbjørn With og Rikke Karlsson kender hinanden fra Rebild Kommune, hvor With som journalist og Karlsson som medlem af byrådet havde en fælles interesse i at afdække den såkaldte Rebild-sag om misbrugte børn.
Asbjørn With er ikke gået i gang med gravearbejdet endnu, men han forventer netop at finde mange børnesager blandt klagerne.
»Rikke har en klar opfattelse af, at en rigtig stor del er børnesager. Det flugter jo med vores fælles interesse for at bringe de sager frem og undersøge, hvor det går galt i det danske system,« siger han og fortsætter:
»Vi er nødt til at anerkende, at det kun er ganske få, som har ressourcerne til at klage til Europa-Parlamentet. Men måske kan de give os en pejling om, hvor problemerne ligger. Det giver et andet indtryk, end når man sidder i en enkelt kommune.«
Asbjørn With ved ikke, hvor mange danske sager der er i borgerklageudvalget, ligesom han endnu ikke har overblik over, hvad sagerne handler om. Det vil han starte med.
Hjælp til at finde fakta
Rikke Karlsson fortæller, at en undersøgende journalist er lige, hvad hun mangler på sit hold.
Hvorfor ansætter du en undersøgende journalist og ikke en rådgiver eller en politisk assistent?
»Fordi det lige præcis er en undersøgende journalist, jeg har brug for. Jeg synes ikke, mit formål med at sidde i Parlamentet er at iscenesætte mig selv. Jeg kan godt lide at grave mig ned i sager og finde ud af, hvad der foregår, og det har været en kæmpe udfordring i den tid, jeg har siddet der. Der sker hele tiden noget. Jeg har virkelig behov for en, som kan hjælpe mig med at grave ned i de sager, jeg møder hver eneste dag,« siger Rikke Karlsson.
Hun håber, at samarbejdet med Asbjørn With kan kaste lys på systemfejl både i Danmark og i andre EU-lande.
Udvalget for borgerklager er jo ikke et udvalg, der kan træffe juridiske afgørelser, men primært kan komme med udtalelser. Hvor meget kan I lave om i det udvalg?
»Spørgsmålet er jo, om det er i udvalget, vi skal lave noget om. Vi kan se, at journalisterne især stimler sammen om kommissærerne, og det er de store linjer, der har mediernes bevågenhed. Der vil jeg gerne have mere fokus på nogle af de mange enkeltsager, jeg hører om, fordi det kan være med til at få belyst, hvor der opstår fejl,« siger Rikke Karlsson.
Politisk assistent? Både ja og nej
Asbjørn With understreger, at han ikke vil være en uafhængig journalist, selv om han agter at bruge klassiske journalistiske metoder.
»Bliver jeg en slags politisk assistent? Både ja og nej. Det er klart, at de sager, jeg finder, drøfter jeg med Rikke, og dem går hun videre med politisk. Vores fælles udgangspunkt er at finde fakta og få ændret på tingene,« siger han.
Er I politisk helt enige?
»Jeg har ingen mening om fiskekvoter i Nordsøen eller en resolution om Tyrkiet og EU. Vores samarbejde handler om det, Rikke og jeg brænder mest for, og det er der, mit fokus ligger.«
Vil du så præsentere dig som journalist eller politisk ansat, når du for eksempel ringer til en dansker, som har klaget over en børnesag?
»Jeg vil præsentere mig som undersøgende journalist hos Europa-parlamentariker Rikke Karlsson. Det kan godt være, der lige skal forklares lidt, hvad det går ud på, men det gør jeg gerne. Det vil flugte med den måde, jeg altid har arbejdet på. Det handler jo ikke om mig, men om historien,« siger Asbjørn With.
Opdateret kl. 12.27: Interview med Rikke Karlsson tilføjet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er lige hvad der er brug for, der er så mange betændte sager, som trænger til at blive lukket op, heldigvis er der Susanne Staun og Libbie Bouffon, der har skrevet bøger om børnesager, og som har vist noget af vejen.
For nogle dage siden,blev endnu en mor smidt i fængsel, fordi hun ikke udleverede barnet til sin far, til samvær, og ingen gider bekymre sig om, de sms´er hun har modtaget af barnets far, det er som om de sager her, kører i et helt andet spor, end samfundet, helt udenfor lov og ret.
Ingen medier har skrevet om det,der har efterhånden været mange mødre i fængsel, uden at være for en dommer, ved ikke hvad der foregår bag de nedrullede gardiner, hvis det er et eksperiment, har det fået lov til at foregå alt for længe,siden 2007, og mange forældre er blevet fuldstændig kørt ned af systemet, et system, der ikke accepterer sygdom, milde himmel, den er helt gal!!!