Cavling-vinder opfordrer til aktindsigt

Ved et arrangement i dag fredag i Dansk Journalistforbund fik Peter Øvig Knudsen overrakt den prestigefyldte Cavling-statuette.  Han brugte anledningen til samtidig at lægge pres på Anders Fogh Rasmussen.

Ved et arrangement i dag fredag i Dansk Journalistforbund fik Peter Øvig Knudsen overrakt den prestigefyldte Cavling-statuette.  Han brugte anledningen til samtidig at lægge pres på Anders Fogh Rasmussen.

Hovedpersonen brugte blandt andet sin tale på at takke sine gamle kolleger fra Månedsbladet Press, som for præcis 20 år siden vandt prisen. Samtidig opfordrede han pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, til at arbejde for, at Justitsministeriet åbner deres arkiver omkring Blekingegadebanden.

Peter Øvig Knudsen brugte ligeledes sin tale til at påpege, at hvis de beskyldninger, der er rejst i pressen, om at han skulle være Blekingegadebandens spindoktor, skulle være berettigede, så kunne man lige så vel anklage ham for at være politiets spindoktor.

»Jeg har været så heldig at være den, som Københavns Politi satsede på som ghostwriter på en historie, som de næsten ikke kunne holde ud ikke kom frem i offentligheden,« siger Øvig Knudsen.

Statsministeren afviste ikke direkte Øvig Knudsens opfodring til aktindsigt, men henviste til PET-kommissionen, der i øjeblikket er i gang med at undersøge efterretningstjenestens aktiviteter i perioden 1945-1989. Herunder også Justitsministeriets rolle i det berygtede bankrøveri i Lyngby i 1983.

»Nu må vi først afvente PET-kommissionens undersøgelse senere i år, og så må regeringen senere tage stilling til, om der er behov for yderligere undersøgelser,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren erklærede sig i øvrigt enig med Øvig Knudsen i, at det er vigtigt, at alle detaljer kommer på bordet i sagen, så andre ikke kommer ud i det "snavs", som Blekingegadebanden kom ud i.

Øvig Knudsen har tidligere opfodret til selvransagelse på venstrefløjen. Og han vil ikke afvise, at det er blandt dem, han netop har takket, at behovet eksisterer.

»De, der kunne starte, er måske nogen af dem, der i dag har travlt med at kritisere venstrefløjen, men som selv har været aktive tilbage i slutningen af 60erne og starten af 70erne, og som nu sidder i gode stillinger i samfundet,« siger Øvig Knudsen til Journalisten.dk.

Han understreger, at refleksionen er vigtig, for at vi kan blive klogere på, hvordan man kan komme så langt ud i sit tankesæt, at det ligner fundamentalistisk tankegang.

Læs mere om prisoverrækkelsen her og se billeder.

0 Kommentarer