Cavling-vinder: Nyt trick fra Justitsministeriet stækker aktindsigten

På bedste George Orwell-vis forsøger Justiministeriet lige nu at snige det udskældte forslag til ny offentlighedslov igennem ved at ændre på ordlyden. Men der er tale om "et trick", fastslår journalist Lars Rugaard. Borgernes kontrol med magten vil stadig blive begrænset.

På bedste George Orwell-vis forsøger Justiministeriet lige nu at snige det udskældte forslag til ny offentlighedslov igennem ved at ændre på ordlyden. Men der er tale om "et trick", fastslår journalist Lars Rugaard. Borgernes kontrol med magten vil stadig blive begrænset.

Behandlingen af det ny forslag til offentlighedsloven blev ellers pillet af dagsorden i slutningen af sidste måned. Dengang hed det, at den såkaldte ministerbetjening havde skabt revner i Retsudvalget. Og det gav umiddelbart håb om et stop for den ny offentlighedslov.

Men forsøget på at stække mediernes muligheder for at bedrive kritisk journalistik, som vi kender det i dag, er langt fra indstillet. Tværtimod.

Ministeriet forsøger nu blot at komme igennem med de markante begrænsninger i journalisters adgang til aktindsigt og viden ved at kalde tingene for noget andet. Sådan som det kendes fra Orwells 'newspeak'. Konsekvenserne er dog de samme, siger journalist og Cavling-vinder Lars Rugaard.

»Det er et trick, der altid tages i brug, når det kniber med at få en sag igennem. Men uanset hvad man kalder det, er der tale om et forsøg på at mindske åbenheden og kontrollen med, at alt går ordentligt til i den offentlige forvaltning,« siger han til Journalisten.dk og påpeger, at det i høj grad lige netop er aktindsigten, der har gjort det muligt at afsløre de seneste 10 års mange skandaler. (Læs også artiklen: 12 historier, som bliver kvalt af den nye offentlighedslov)

»Beskærer politikerne aktindsigten, fortæller de samtidig, at de regner med at få brug for selv at skjule noget, der ikke tager sig pænt ud i vælgernes øjne,« siger Lars Rugaard.

På kampagne-sitet Ministerbetjening.dk, der er en journalistisk hvidbog om regeringens planer for at ændre offentlighedsloven, tilføjer han, at Justitsministeriet lige nu er i gang med at gøre brug af en af magtspillets ældste fiduser: At gemme virkeligheden bag et nyt navn.

»Meningen er stadig at lukke af for den aktindsigt, borgerne har ret til efter den gældende offentlighedslov. Og dermed bliver hele eksercitsen omkring fornyelsen af loven til et opgør om, hvad det er for et samfund, vi vil have: Et samfund, hvor borgerne kan kontrollere politikere og embedsmænd, eller et samfund, hvor skandaler kan gemmes væk bag ministeriers og styrelsers mure,« skriver Lars Rugaard.

Han konkluderer videre, at VK-regeringen allerede har valgt. Det fremsatte lovforslag betyder således, at der vil blive lukket af for mediernes mulighed for kontrol med politikere og embedsmænd. Men samtidig har også S og SF's ordførere, Karen Hækkerup og Meta Fuglsang, tilkendegivet en vis forståelse for, at der kan være behov for at lukke af i en eller anden form.

»Det betyder på klart dansk, at i hvert fald ordførerne er indstillet på at fjerne nogle af de kontrolmuligheder, borgerne har i dag,« skriver Rugaard, som mener, alle nu bør have al opmærksomhed rettet mod, hvilken fidus – eller hvilket "trick" – Justitministeriet kommer op med og kan få flertal til.

»Det er nemlig en prøve på, hvad det er for en slags regering, der kommer til, hvis S-SF og eventuelt de Radikale ender med at få det flertal, meningsmålingerne lige nu tyder på,« mener han.

»Er det en regering, der effektivt vil forhindre gentagelser af de seneste årtiers politiske skandaler, eller er det en regering, der forudser, at den selv vil have behov for at gemme skandaler af vejen bag ministerbetjeningen,« spørger Lars Rugaard.

Hvornår Justitsministeriet er klar med det nye reviderede forslag til, hvad man så vil kalde ministerbetjeningen, er endnu uvist.

0 Kommentarer