Cavling-vinder: »Man skal aldrig lade sig kue«

Fem DR-journalister har i dag vundet Cavling-prisen for dokumentarserien "I skattely". »Det vigtigste, jeg har lært, er, at man aldrig skal lade sig kue,« siger en af vinderne, Frederik Brun Madsen

Fem meget glade DR-kolleger modtog for kort tid siden Cavling-prisen for dokumentaren 'I Skattely'. Holdet af journalister bag er Jeppe Gaardboe, Søren Kristensen, Michael Klint, Steen Jensen og Frederik Brun Madsen. I fire tv-programmer afslører de blandt andet, hvordan skatterådgivere hjælper med at gemme store millionbeløb i skattely uden for Danmark.

En af vinderne, Frederik Brun Madsen, så tydeligt overrasket ud, da Cavlings jury-formand, Kirsten Pilgaard, udråbte vinderen.

»Det er meget uvirkeligt. Jeg er fuldstændig overrasket. Det var et forrygende felt i år, og jeg synes frem for alt, at det var bemærkelsesværdigt, at det var undersøgende, kritisk journalistik i hele feltet. Jeg er stolt over, at lige præcis det, vi har lavet, som er meget kontroversielt  og – synes vi selv – ret originalt, bliver belønnet,« siger Frederik Brun Madsen til Journalisten.

'I Skattely'-dokumentarerne har taget næsten et år at lave, og det har tæret på holdet bag. De kritiserede parter i dokumentarerne lagde et hårdt pres på DR for at få ændret i udsendelserne. DR blev meldt til politiet, og Jyske Bank truede også eksperter, der medvirkede, med at føre injuriesager imod dem. Truslerne om injuriesager droppede Jyske Bank dog i denne uge.

Hvordan har det været at være ude for sådan et pres undervejs?

»Det bedste ord, jeg kan komme på, er uudgrundeligt. Jeg har oplevet rimelig meget af den slags modspin fra forskellige slags instanser tidligere, men jeg har aldrig oplevet noget lignende det her. Det gav ikke nogen mening, det de gjorde. De gik efter vores kilder, der udtaler sig i et frit land. Førende skatteeksperter fik lange skrivelser, hvor de – ifølge dem selv – bliver forsøgt truet til ikke at medvirke i vores program. Det har jeg aldrig oplevet før,« siger Frederik Brun Madsen.

Striden mellem DR og Jyske Bank kan du læse mere om her på Journalisten her. Jyske Bank fastholdt i den forbindelse, at DR var gået langt over stregen i sin afdækning.

Har du et godt råd til, hvordan man vinder en Cavling?

»Det er svært at sige. Jeg tror, man skal være lavet af en særlig støbning. Ihærdighed er nok det vigtigste: At man bliver ved og ved og ved.«

Hvad har du lært af forløbet?

»At man ikke skal lade sig kue. Man skal blive ved med at tro på det billede, man har fået inde i sit hoved fra starten. Man skal selvfølgelig lære af sine fejltrin, og vi har også ændret meget fokus undervejs. Men man skal holde fast i sin intuition,« siger Frederik Brun Madsen.

2 Kommentarer

Bodil Rohde
10. JANUAR 2014
Kære Cavling-vindere

Kære Cavling-vindere

Tillykke med prisen.

I - og de andre indstillede og nominerede - viser, hvor vigtig journalistikken er i Danmark. Den er ikke bare afgørende for, at vi alle for indblik i, hvad der foregår bag de pæne kulisser.

Den er også afgørende for demokratiet her i landet.

Venlig hilsen
Bodil Rohdemogens laier
10. JANUAR 2014
Jens Hansen, jeg ved ikke
Jens Hansen, jeg ved ikke hvad du laver i dit daglige arbejde, men hvis det er privat virksomhed, så vil det være udelukket at give fortrolige papir fra sig, du må da være blød hvis man skal give sine ideer fra sig.