Cavling-vinder kritiserer DJ’s formand

Cavling-vinder Jesper Tynell kritiserer Dansk Journalistforbunds ledelse for at medvirke til at indskrænke åbenheden. »Han har ikke ret,« svarer formanden over for Journalisten.dk.

Cavling-vinder Jesper Tynell kritiserer Dansk Journalistforbunds ledelse for at medvirke til at indskrænke åbenheden. »Han har ikke ret,« svarer formanden over for Journalisten.dk.

Jesper Tynells kritik falder som en kommentar til et debatindlæg på Journalisten.dk:

Dansk Journalistforbunds (DJ) forbundsformand, Mogens Blicher Bjerregård, er ellers kritisk over for flere dele af det omstridte lovforslag om åbenhed i den danske administration.

Men Mogens Blichers udmeldinger er ikke stærke nok, mener Jesper Tynell.

»Dansk Journalistforbund opfordrer igen Folketinget til at afskære journalister ret til aktindsigt,« skriver Jesper Tynell i sin kommentar.

Han anfægter Mogens Blicher Bjerregårds formulering om paragrafferne om ministerbetjening. I sit blogindlæg skriver Mogens Blicher Bjerregård, at »DJ råder politikerne til at starte forfra i forhold til paragrafferne 24, 27, 28 og 29, for de dur ikke«.

Men det er ikke godt nok, mener Jesper Tynell. Han opfordrer i stedet Mogens Blicher til at melde klart ud, at paragraf 24 skal helt væk:

»Og husk at råbe det rigtig højt, hvis du – trods din opfordring til at starte forfra med en ny § 24 – mener, at § 24 skal helt væk,« skriver han.

Som Journalisten.dk skrev tidligere i dag, lyder der nu også kritik fra Kreds 2. Kredsen holdt generalforsamling i går søndag, og her var forsamlingen enig om en afvisning af den nye offentlighedslov.

»Kreds 2's generalforsamling (…)kræver af Dansk Journalistforbunds ledelse og hovedbestyrelse, at de loyalt og offentligt slutter op om denne afvisning af en katastrofal begrænsning af åbenheden i det danske samfund,« står der i udtalelsen fra generalforsamlingen.«

Men formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård mener ikke, kritikerne har noget at komme efter.

»Jeg har arbejdet seriøst politisk på at undgå enhver forringelse af aktindsigten – også i forhold til paragraf 24, som jeg aldrig har støttet, men forholdt mig politisk til,« skriver han i en mail til Journalisten.dk.

»Vi skal ikke forsvare indskrænkning af aktindsigten, men til enhver tid arbejde for mest mulig åbenhed. Det er ved at arbejde realpolitisk, at DJ gennem tiderne har opnået resultater. I denne sag har jeg også optrådt realpolitisk, og det vil jeg fortsætte med, indtil det sidste punktum er sat om en ny offentlighedslov, som meget gerne skulle være uden både paragrafferne 24 og 27,« skriver han.

1 Kommentar

Lars Rugaard
14. FEBRUAR 2011
Re: Cavling-vinder kritiserer DJ's formand

Det er ikke realpolitik at hægte sig på nogle uholdbare fortolkninger og klynge sig til dem i årevis. Det giver ikke indflydelse.

Det, der giver indflydelse er at vise modparten, at man kan gennemskue problemerne og undgå at falde i de fælder, som modstanderne sætter for en. De problemer, forbundsformanden er faldet i, blev han advaret mod for mere end et år siden, og advarslen er gentaget gang på gang.

 Lars Rugaard