
Fra venstre ses journalisterne Jeppe Findalen, Magnus Mio, Nagieb Khaja og Thomas Foght. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Journalist Nagieb Khaja troede ikke på, at der kunne rykkes noget ved historien om de danske børn i de syriske fangelejre. Han troede ganske enkelt ikke, at der var politisk vilje til at ændre situationen.
Men nu har han som en af de fire journalister bag projektet en Cavling-statuette som bevis på, at det kunne lade sig gøre.
”Jeg troede ikke på historien, men Kristoffer Eriksen spurgte mig til den, hver gang vi mødtes,” fortæller han til Journalisten over en telefonlinje med et festligt lydtapet i baggrunden, hvor Ekstra Bladets redaktion fejrer den første Cavlingpris til avisen siden 2004.
Sammen med Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio holdt Nagieb Khaja fast i historien, som siden blev til artikelserien ’Mettes uønskede børn’, der handler om børn med dansk tilknytning, der opholdt sig i syriske fangelejre.
Artikelserien skabte i sidste ende så store og omfattende politiske bølgeskvulp, at tre kvinder og 14 børn blev evakueret fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien. Blandt de fire prisvindere er der enighed om, at tidligere Ekstra Bladet-chefredaktør Kristoffer Eriksen fortjener en del af æren for prisen.
Ny ledelse og strategi siden artikelserien
Men meget er sket på Ekstra Bladet, siden artiklerne udkom.
Der er kommet en helt ny ledelse under ansvarshavende chefredaktør Henrik Qvortrup, der har varslet en ændring i strategien. Selv er Nagieb Khaja freelancer, men Magnus Mio og Jeppe Findalen har forladt Ekstra Bladet til fordel for Frihedsbrevet, hvor Kristoffer Eriksen er blevet chefredaktør. Thomas Foght er den eneste af prisvinderne, der stadig er tilknyttet Ekstra Bladet som chef for gravergruppen.
Og her håber Nagieb Khaja, at Ekstra Bladet vil holde fast i den type journalistik, som artikelserien var udtryk for:
”Det var især Kristoffer Eriksen, der stod for den her form for journalistik, og han fik opbakning fra Poul Madsen. Kristoffer Eriksen ville virkelig lave noget journalistik, hvor man sparkede op efter magthaverne, og der var mange, der lagde mærke til, at Ekstra Bladet markerede sig på en anden måde de seneste år. Nu er der så kommet en ny redaktion, og jeg håber, at de på en eller anden måde vil videreføre den arv,” siger Nagieb Khaja.
Selv har Nagieb Khaja tiltro til, at Ekstra Bladets nye journalistiske chefredaktør, Knud Brix, ønsker at videreføre den form for journalistik.
”Knud Brix er en fantastisk journalist med hjertet det rigtige sted, og han er kendt for at lave magtkritisk journalistik, så jeg regner med det,” siger han.
Håber på genforening
Selv om de fire journalister er spredt ud over medielandskabet på forskellige arbejdspladser, håber Nagieb Khaja, at de kommer til at arbejde sammen igen:
”Det vil vi meget gerne. Det var en virkelig stærk gruppe, og vi havde hver især vores forcer og supplerede hinanden rigtig godt. Det var tæt på det perfekte hold, så jeg ville virkelig være ked af det, hvis vi ikke skulle lave noget igen sammen i fremtiden,” siger han.
I første omgang skal de fejre, og det bliver sandsynligvis med en middag og drinks ude i København et sted.
Inden da skal han dog lige svare på det helt åbenlyse spørgsmål til en Cavling-vinder: Hvad betyder det at vinde prisen?
”Det betyder rigtig meget, for det er den fornemste pris, og jeg blev helt overrasket, da vi blev nomineret, for det var min første gang, og der var så mange, der sagde tillykke. Jeg har været nomineret til andre priser før, hvor det ikke var sådan. Det viser bare, hvor meget den vækker genklang – ikke bare hos journalister, men også hos folk, der ikke er journalister.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.