Cavling-venner: Det forunderlige er, at vi ikke er blevet trætte af hinanden

”Vi har været ekstremt effektive. Men vi har også haft det hyggeligt,” siger Eva Jung om kemien i Berlingskes trio, der vandt Cavlingprisen. ”Vi er mere end kolleger. Vi er også venner,” lyder det fra Simon Bendtsen. ”Husk først og fremmest at have det sjovt,” lyder hans råd

Eva Jung holdt takketalen. Simon Bendtsen havde svært ved at holde tårerne tilbage. Og Michael Lund knyttede næverne og fejrede sin anden Cavlingpris på tre år med en sejrsgestus, som om hans favorithold netop havde vundet i fodbold.

I et uhyre stærkt felt af nominerede kandidater kom det ikke som en overraskelse, at Berlingskes Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fredag snuppede Cavlingprisen for deres afsløringer af hvidvask for milliarder i Danske Bank.

Det er to år siden, de tre journalister begyndte at arbejde på historien – uden at kende til materialets potentiale.

Undervejs har de tygget sig igennem uendelige mængder af datamateriale, opsøgt kilder i store dele af Europa og serveret afsløringer, der har vakt international opsigt og kostet hoveder i toppen af Danmarks største bank.

Kan lide hinandens selskab

Men spørger man Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, har de ikke kun vundet årets cavlingpris på grund af utallige timers hårdt arbejde og veldokumenteret journalistik. Det handler også om, at de har udviklet et stærkt kollegialt fællesskab.

”Vi har været ekstremt effektive. Men vi har også haft det hyggeligt. Vi kan godt lide hinandens selskab. Det handler om meget mere end arbejde, når man lykkes med sådan et projekt,” siger Eva Jung.

Når trioen – ofte efter flere måneders arbejde – var klar med nye, store afsløringer, blev det fejret med manér.

”Vi havde allerede købt den sixpack, som vi sammen drak for at fejre, at artiklen blev publiceret,” siger hun.

Simon Bendtsen supplerer:

”Vi er mere end kolleger. Vi er også venner. Vi kan godt lide at være sammen og arbejde sammen,” siger han.

”Gennem det her forløb har vi set hinanden privat og været på rejser sammen, hvor vi har hængt ud, spist mad og drukket nogle øl.”

Fejrede med tyske og engelske kolleger

Faktisk gik følelsen af samhørighed over landegrænser, da Berlingske i en koordinereret publicering sammen med partnere i hele Europa for eksempel afslørede, at regimet i Aserbajdsjan havde sendt milliarder gennem Danske Bank.

”Vi have en fælles tråd kørende med The Guardian, Süddeutsche Zeitung og alle de andre mediehuse, der uploadede billeder, hvor man kunne se, at de også fejrede det med en øl,” husker Michael Lund.

”Jeg oplevede et enormt sammenhold på tværs af grænser omkring det her projekt, som har taget så meget af vores tid,” siger Michael Lund.

I perioder brugte de dage på blot at finde spor i det enorme datamateriale.

Nu skal der skrives en bog

Det har været et langt og nogle gange tilspidset forløb, forklarer Simon Bendtsen.

”Men det forunderlige er, at vi ikke føler, at vi er blevet trætte af hinanden. Nu skal vi skrive en bog om det, så det kommer også til at fylde det næste halve år af vores liv.”

Simon Bendtsens råd til andre, der skal lave undersøgende projekt i længere tid, er:

”Sørg for at have det sjovt med hinanden, hold en gode tone og tal om problemerne, før de udvikler sig,” siger Simon Bendtsen.

0 Kommentarer