Cavling skal være mere folkelig

Kampen om Cavling er en lukket forestilling, hvor venner og kolleger hjælper hinanden med at blive indstillet. Ekstra Bladets graverchef mener, at befolkningen skal opmuntres til at komme med deres Cavling-forslag.

Kampen om Cavling er en lukket forestilling, hvor venner og kolleger hjælper hinanden med at blive indstillet. Ekstra Bladets graverchef mener, at befolkningen skal opmuntres til at komme med deres Cavling-forslag.

Cavlingprisen er en lukket branchefest. Mere end 80 procent af de foreslåede kandidater i første runde er blevet anbefalet af chefer, kolleger, studiekammerater og gode venner. Kun seks af de 70 projekter er foreslået af et menneske, som slet ikke kender den person, de har indstillet. Det viser en optælling, Journalisten har lavet over årets forslag til prisen.

Ekstra Bladets graverchef, Miki Mistrati siger, at Cavling ikke behøver være en lukket branchefest, hvor venner og kolleger anbefaler hinanden. Han foreslår i stedet, at Dansk Journalistforbund slår dørene op og inviterer hele befolkningen til at komme med deres Cavlingbud.

»I dag efterlyser man kun forslag til Cavling i Journalisten og på forbundets hjemmeside. Man burde også indrykke annoncer i dagbladene med opfordringer til, at læserne skulle komme med forslag,« foreslår Miki Mistrati.

Formand for Cavling-komitéen Carsten Ingemann siger, at han gerne vil diskutere forslaget med de andre i komitéen.

»Vi vil sikkert få flere forskellige forslag at vælge mellem, men også flere gengangere. Spørgsmålet er, om resultatet i den sidste ende ikke bliver det samme«.

Det er i sidste ende Cavling-komitéen, der bestemmer, hvem der skal vinde prisen, og det er yderst sjældent, at den peger på en nomineret af egen drift. Derfor er venners hjælp så vigtigt – både for kendte og ukendte navne.

Journalistens optælling af de foreslåede navne til årets Cavling viser, at 36 procent af indstillinger kommer fra nuværende eller tidligere kolleger, 24 procent fra en chef og 10 procent fra en ven. Seks procent er “parter”, for eksempel læger eller pårørende, der har anbefalet Berlingske Tidendes serie “I lægens hænder”. “Fans” står for 13 procent af indstillingerne – det vil sige journalister, som ikke er venner, men har truffet hinanden eller mailet sammen om Cavling-projektet.

Kun i otte procent at tilfældene er der ingen relation mellem den indstillede kandidat og personen bag anbefalingen.

Se årets forslag til Cavling.

1 Kommentar

Uffe Lindum, Bjeragervej 19, 8300 Odder
10. DECEMBER 2012
Re: Cavling skal være mere folkelig
I lydet af den emne-erklæring vil jeg indstille Weekendavisens kulturtillægs bagside til CAvlingprisen. Den er Danmarks morsomste bagside i årevis, siden Politikens 'At Tænke Sig' fik prisen i 60-erne.