Cavling-pris til Peter Øvig

Cavling-komiteen besluttede onsdag aften, at journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen får årets Cavling-pris for sine dokumentariske bøger om Blekingegadebanden.

Cavling-komiteen besluttede onsdag aften, at journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen får årets Cavling-pris for sine dokumentariske bøger om Blekingegadebanden.

I nomineringen hed det blandt andet om Øvig, at han »gennem klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale giver en vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløj i 1970’erne og 1980’erne.«

Øvig vandt prisen foran tre andre nominerede, henholdsvis Hans Drachmann og Anders Legarth Schmidt for deres artikler i Politiken om mangelfuld kræftbehandling i Danmark; Kristian Sloth for tv-nyhedsindslag på DR, der dokumenterer ulovlige og uetiske dyretransporter; og endelig Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jung fra DR, der gennem en årrække har dokumenteret systematisk doping-misbrug i professionel cykelsport.

Peter Øvig Knudsen har en række bøger bag sig, blandt andet ’Efter drabet’ og ’Birkedal’ om besættelsestiden i Danmark. Bøgerne om Blekingegadebanden udkom begge i år under titlerne 'Den danske celle' og 'Den hårde kerne'. Peter Øvig Knudsen fik i øvrigt Den Berlingske Fonds journalistpris i sidste uge. Læs mere her.

Han har tidligere været journalist ved månedsbladet Press, Information og Weekendavisen.

Cavling-prisen bliver overrakt på fredag klokken 15 ved en reception i Journalisternes Hus.

 

2 Kommentarer

Søren Rasmussen
10. JANUAR 2008
Lad os mindes Lars Villemoes

Peter Øvrig Knudsen giver i sine bøger fuld oprejsning til journalist Lars Villemoes, der som den første afdækkede det venstreradikale miljø omkring Blikingegade-banden dybdeborende. Det fik Villemoes kun utak for takket være en fejg chefredaktør (Lasse Ellegaard) og  volds-sympatiske koryfæer fra venstrefløjen (bl.a. Preben Wilhjelm, Ole Krarup, Erik Nørgaard, Jørgen Knudsen m.fl):

http://www.berlingske.dk/article/20070317/kultur/103170976/

Jeg håber, at Per Øvig  i sin takketale fremhæver Villemoes' fremragende artiklen - for det er først og fremmest dem, som Øvrigs bøger bygger på. Naturligvis suppleret med poltirapporter m.v.

 

   

Christian Barfoed
10. JANUAR 2008
tillykke

Tillykke til Peter Øvig med Cavling-prisen. Det er rart med et år, hvor der er en værdig kandidat give prisen til. Bøgerne er en fantastisk bedrift og et pionerarbejde. Jeg var i sin tid med til at dække Blekinge-gade sagen for B.T. i sin tid, og er dybt imponeret over Øvigs grundighed, systematik og overblik.

Er flov på Berlingske Hus' vegne over Mikael Jalvings usaglige kritik af bøgerne. Det er kun meget små mennesker, der bruger det Øvig var med til at skrive for snart 20 år siden, som grundlag for kritik af det kæmpearbejde han har leveret nu.

Jeg synes bøgernes dokumentariske og journalistiske stil lader læseren selv drage konklusioner om venstrefløjen dengang - og det er jeg glad for. Jeg vil nødig slås i hovedet med hverken venstre- eller højrefløjens (Jalving) tolkninger.

 

Venlig Hilsen Chr. Barfoed B.T.