Det betyder overhovedet ingenting for den begrænsede pressefrihed på Cuba, at Fidel Castro går af som præsident, mener ekspert.
Den cubanske præsident, Fidel Castro, meddelte i dag, at han træder tilbage efter at have ledet Cuba i næsten 50 år. Castros Cuba har tidligere fået kritik af blandt andre menneskerettighedsorganisationen Amnesty International for at begrænse ytrings- og pressefriheden og fængsle politiske kritikere. Men ifølge journalist og Cuba-ekspert Øjvind Kyrø kommer det ikke til at hjælpe på pressefriheden, at Fidel Castro træder tilbage som præsident:
»Det betyder overhovedet ingenting. Fidel er stadig den store leder, og han vil blive ved med at styre med fast og myndig hånd,« vurderer han over for Journalisten.dk.
Det 81-årige overhoved overlader ved sin afgang formelt magten til sin lillebror, Raul Castro. Han har været fungerende præsident siden juli 2006, hvor Fidel blev ramt af sygdom. Den kun 76-årige lillebror har tidligere vist en mere forsonende linje over for den vestlige verden. Blandt andet har Fidel Castro tidligere korrekset ham offentligt for at lufte en ide om bedre forhold til amerikanerne.
Øjvind Kyrø er forsigtig med at give journalister bedre udsigter med præsidentskiftet:
»Raul er mere pragmatisk. Men han vil blive faset ud til fordel for de yngre kræfter, som Fidel har lært op. Når de tager over, vil amerikanerne se en ny situation, et Cuba, der ikke har en Castro i spidsen. Det kan på længere sigt føre til mere samhandel. Men jeg tror, at pressefriheden bliver det sidste, der bliver bedre. Først skal styret sikre sig, at der ikke bliver oprør,« siger han til Journalisten.dk.
Cuba ligger nummer 165 på det såkaldte pressefrihedsindeks fra 2007, lige over Iran, men under lande som Irak og Kina. Indekset udsendes årligt af organisationen Reporters Sans Frontières/Reporters Without Borders. Øjvind Kyrø har selv været på Cuba flere gange, og han ser også sort på journalisters situation i landet lige nu:
»Der er ingen pressefrihed. Det er jo et etparti-system og diktatur, og diktaturer bryder sig normalt ikke om fri presse. Både avis og tv er styret af staten, og som journalist på Cuba skal man være klar over, at man bliver overvåget,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.