Den svenske udenrigsminister Carl Bildt medgiver efter hård kritik, at han har haft samtaler om at gå ind i Etiopien efter olie i det firma, to fængslede, svenske journalister ville afsløre. De skal i dag møde i retten tiltalt for terror.
Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, har længe afvist at udtale sig om sin egen rolle i sagen om to svenske journalister, der i dag skal møde for retten i Etiopien – tiltalt for terror.
Men efter flere dages mediepres er han begyndt at svare på kritikken af, at han ikke er upartisk som udenrigsminister, fordi han har siddet i bestyrelsen for det olieselskab, hvis rolle i overgreb på befolkningen i Etiopien journalisterne ville undersøge.
Udenrigsministeriet har satset på at lade det 'tysta diplomati' arbejde for at hjælpe de terror-anklagede svenskere, men det er ifølge kritikere mislykkedes totalt – og derfor er det nødvendigt for ministeren at redegøre for sit engagement i olievirksomheden Lundin Petroleum, mener redaktører og faglige organisationer.
Bildt fastholder, at hans tidligere arbejde for Lundin Petroleum er sagen uvedkommende, men nu medgiver han, at han deltog, når bestyrelsen diskuterede at gå ind i den konfliktfyldte provins Ogaden:
»Det var rutine. Vi så på de geologiske forudsætninger, på de kommercielle forudsætninger, på CSR-forudsætningerne og på alle de 'prospects' (forundersøgelser, red.), som er i gang i forskellige dele af verden. Sådan er det absolut,« siger han til Sverige Radios Ekot, efter at de har fremskaffet bevis på, at selskabet arbejdede med Etiopien, mens udenrigsministeren sad i bestyrelsen.
Og det er måske første gang i sin karriere, at Carl Bildt er blevet så presset af medierne, mener lederskribent ved Dagens Nyheter Erik Helmerson:
»I begyndelsen troede han, at han kunne slippe af sted med – ved netop at være Carl Bildt – at affærdige spørgsmålene ved at henvise til sin blog og være optaget af at rejse mellem Bagdad og New Delhi. Men efter at han har indset, at kritikken ikke forsvinder, har han indtaget en betydelig mere ydmyg attitude,« siger han til Journalisten.
Indrømmer efter beviser
I første omgang afviste Carl Bildt i SVT's talkshow Skavlan, at Lundin Petroleum skulle have været aktive i Ogaden allerede under hans bestyrelsestid – og at de stadig skulle være det i dag.
Men Sveriges Radio har påvist, at det var under hans tid i bestyrelsen, at olievirksomheden lavede et såkaldt Corporate Social Responsibility-studie i provinsen, samtidig med at han også sad i bestyrelsen, da firmaet underskrev en prospekteringslicens – en aftale om at undersøge muligheden for at finde gas eller olie.
Brænder byer
Carl Bildt sad i bestyrelsen i Lundin Petroleum 2000-2006. Det var i denne periode, at firmaet forhandlede med Etiopien om adgang til gasfelter i det konfliktfyldte område Ogaden. Men her er det praktisk talt umuligt at udvinde gas og olie uden at samarbejde med det voldelige regime, der brænder landsbyer ned for at sikre uhindret adgang til felterne, mener flere menneskerettighedsorganisationer – bl.a. Human Rights Watch og SwedWatch.
Carl Bildt forlod dog Lundin Petroleums bestyrelse, da han blev udenrigsminister i september 2006 – en lille måned før den endelige aftale om at gå ind i Etiopien blev underskrevet i oktober.
Lundin Petroleum solgte i 2009 sine felter i Ogaden til Africa Oil, som Lundin-familien er medejere af gennem to familiestiftelser.
Fængslet for reportagerejse
Det var netop historien om det svenske olieselskabs medvirken til brud på folkeretten, som de to svenske journalister Martin Schibbye og Johan Persson ville afdække i sommers. Kort efter at have krydset grænsen fra Somalia til Ogaden blev de dog taget til fange af regeringstropperne og senere tiltalt for terror, fordi de havde rejst med oprørsgruppen ONLF.
Nu er de sigtet for tre punkter: At yde moralsk støtte og samarbejde med terrorister samt illegal indrejse i landet. Svenskerne har erkendt sidste punkt, mens de nægter støtte og medvirken til terror.
Beviser er egne optagelser
I dag skal anklagemyndigheden lægge sine beviser frem, der skulle bestå af vidneudsagn fra Ogaden, videooptagelser og materiale fra journalisternes computere.
Noget af det videomateriale er allerede blevet vist på etiopisk stats-tv. Her ser man, ifølge etiopierne, Schibbye og Persson spise piller, der skal 'give mod', mens Persson fyrer et skud af med AK-47.
'Piller' kan være snus
'Pillerne' minder dog mistænkeligt meget om snus i små fugt-bevarende plastikposer, og Perssons skud med en AK-47 er manipuleret frem ved at rykke med billedet og tilsætte et geværskud på lydsiden. Det mener dokumentarfilminstruktøren Maj Wechselmann, der har haft adgang til materialet og viser det i en kortfilm i en håndfuld biografer over hele Sverige – samtidig med hendes nye film "Det er op til dig!" om Lundin Petroleums rolle i Ogaden.
Journalisternes forsvarer har dog ikke fået anklagernes bevismateriale udleveret, hvilket de ved sidste retsmøde protesterede imod.
Lost in translation
I det hele taget er der sået tvivl ved forløbets retssikkerhed, fordi der er mangel på kvalificerede tolke. Eksempelvis er journalisternes undskyldning for at have taget sig ulovligt ind i landet ikke blevet oversat.
»At ikke forstå, hvad der sker i en retssag, vanskeliggør det naturligvis for Martin og Johan at kræve sine rettigheder,« siger advokat Thomas Olsson, der sammen med tre etiopiske advokater forsvarer svenskerne, til Sveriges Radio.
Den 8. november skal Riksdagen på foranledning af Vänsterpartiet debattere Carl Bildts dobbeltrolle som udenrigsminister og tidligere bestyrelsesmedlem i Lundin Petroleum.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.