Cand. public giver løn som bachelor

Universitet kan ikke anerkende kandidatgrad, de selv har uddannet til. »Grotesk,« siger Christian Haaber Andersen, der er nyuddannet cand. public, men må starte på løntrin som bachelor

Universitet kan ikke anerkende kandidatgrad, de selv har uddannet til. »Grotesk,« siger Christian Haaber Andersen, der er nyuddannet cand. public, men må starte på løntrin som bachelorChristian Haaber Andersen har netop afsluttet sin femårige uddannelse på Aarhus Universitet, hvor han først brugte tre år på en bachelor i engelsk og sidenhen to år på en kandidatgrad i journalistik.

Med eksamensbeviset i lommen så han frem til sit nye job som sekretariatsleder hos Center for Scienceuddannelse på det selvsamme universitet, hvor han tog sin kandidatgrad.

Men da ansættelseskontrakten kom, stod der løntrin ét – altså samme betaling som bachelorstuderende:

»Det viser sig, at min kandidatuddannelse ikke bliver anerkendt af Moderniseringsstyrelsen. Det er i hvert fald, hvad jeg får at vide fra min HR-afdeling,« siger Christian Haaber Andersen til journalisten.dk.

Hans chef har kompenseret for løngabet igennem tillæg, men manglen på anerkendelse er stadig frustrerende:

»Det er grotesk, at jeg lige har lagt en masse kræfter i mit speciale og en lang uddannelse, og så bliver den ikke anerkendt på den institution, hvor jeg har taget den,« siger Christian Haaber Andersen.

Teknikaliteter
Chef for personalejura på Aarhus Universitet, Birgit Rohde Roesen, forklarer i en mail til journalisten.dk, at det drejer sig om en teknikalitet:

”Cand. public uddannelsen kan bygges oven på enten en journalistisk grunduddannelse eller en akademisk bachelorgrad. Med en journalistisk grunduddannelse indplaceres der i henhold til overenskomst for journalister i staten, og uddannede med en bacheloruddannelse indplaceres i henhold til Akademikernes Centralorganisation-overenskomsten på grundløn som bachelor,” skriver hun.

Med sin bachelor i engelsk hører Christian Haaber Andersen derfor til den overenskomst, som Akademikernes Centralorganisation (AC) forhandler, og det er grunden til det lave løntrin, forklarer Birgit Rohde Roesen:

”Cand. public uddannelsen er ikke omfattet af Bilag A i AC-overenskomsten, hvor de kandidat- og bacheloruddannelser, der er omfattet af akademikeroverenskomsten, oplistes,” skriver Birgit Rohde Roesen.

Forsøgt ændret i årevis
I Akademikernes Centralorganisation har man kendt til problemstillingen, lige siden SDU og RUC begyndte at uddanne journalister. Arbejdsgiverne har dog indtil videre afvist at ændre på aftalen:

»Kravet omkring overenskomstdækningen af cand. public’erne er fremsat ved de fire sidste overenskomstforhandlinger, så derfor er min forventning, at det bliver fremsat igen. Hidtil har vi fået afvist kravet, fordi der skulle være foretaget en grænseaftale mellem Journalistforbundet og Dansk Magisterforening,« siger Jens Harboe, forhandlingschef i Akademikernes Centralorganisation.

En sådan aftale er dog på plads nu, så Jens Harboe er fortrøstningsfuld:

»På den baggrund er vores forventning, at vi kan komme et skridt længere frem, men det må forhandlingerne vise,« siger Jens Harboe, forhandlingschef i Akademikernes Centralorganisation.