Fogedforbud

Byretten: DR-udsendelse om drab på FCK-fan kan sendes efter planen

Advokaten for en drabstiltalt 17-årig ønskede at standse dokumentaren

Københavns Byret har netop afvist sagen om at nedlægge fogedforbud mod en dokumentar fra DR.

Det oplyser Kirsten Marie Svendsen, redaktionschef med ansvar for DR Nyheders fagredaktioner, til Journalisten.

Retten skulle klokken 13.15 tage stilling til, hvorvidt der skulle nedlægges fogedforbud mod en kommende episode af DR-magasinet ’Kriminelt’ om en meget omtalt sag fra marts i år, hvor to 17-årige drenge er tiltalt for at have dræbt en 52-årig FCK-fan.

Det var forsvarsadvokaten for den ene af de to tiltalte, Kaaveh D. Piroz, der ønsker at få udsendelsen bremset.

Tidligere på dagen omtalte Kirsten Marie Svendsen det som ”en principiel sag”, der ville kunne få betydning for pressens mulighed for at omtale verserende sager – og dermed en væsentlig indskrænkning af ytringsfriheden.

”I forlængelse af det, er jeg tilfreds med, at vi kan vise programmet i morgen. Jeg synes, at det er vigtigt, at pressen har mulighed for at omtale verserende sager,” siger hun.

Udkommer som planlagt

Det lykkedes dog ikke, og programmet udkommer som planlagt klokken 6 i morgen tidlig på DR TV og i morgen aften klokken 21.25 på DR1, oplyser Kirsten Marie Svendsen.

Kirsten Marie Svendsen har tidligere i dag forklaret, at den tiltaltes advokat, Kaaveh D. Piroz, mener, at DR’s udsendelse skaber sympati for offeret og kan skade hans klienters sag i retten.

”Hans argumentation er, at man skal vente, til efter de har været for en dommer, af frygt for at det kan påvirke rettergangen,” siger hun.

Journalisten har været i kontakt med advokat Kaaveh D. Piroz. Han ønsker ikke selv at forklare sit syn på sagen, før han står i retten, men han understreger, at det ikke er udsendelsen i sig selv, men nærmere offentliggørelsen før retssagen, fogedforbuddet går på.

Et spørgsmål om ytringsfrihed

Den 52-årige familiefar blev slået ihjel på vej hjem fra en bar i Frederikssund, hvor han havde fejret en FCK-sejr.

Drabssagen blev meget omtalt i medierne, fordi de to drenge, der efterfølgende blev tiltalt i sagen, selv filmede og delte optakten til det voldelige overfald på Snapchat.

Redaktionschef Kirsten Marie Svendsen fortæller, at DR’s udsendelse ikke beskriver selve sagen mere indgående, end andre medier allerede har gjort. Udsendelsen tager heller ikke stilling til skyldsspørgsmålet, men fokuserer i stedet på de pårørendes tab og følelsen af meningsløshed i lokalsamfundet.

Derfor havde Kirsten Marie Svendsen også svært ved at se, hvad der skulle have talt for et fogedforbud.

0 Kommentarer