Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
12:11 18.11.2021 Lucas Carn

BUPL: Pædagogers ytringsfrihed under pres

En ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL viser, at mere end hver anden pædagog har undladt at ytre sig kritisk om deres arbejdsforhold.

Det sker, selv om næsten lige så mange pædagoger i undersøgelsen fortæller, at de har kendskab til kritisable forhold, som offentligheden bør vide.

Ifølge BUPL er den største grund til, at pædagoger undlader at udtale sig, at de er bange for reaktionerne højere oppe i systemet. Pernille Boye Koch, jurist og forskningschef hos Institut for Menneskerettigheder, fortæller til BUPL:

”Vi har desværre ganske mange eksempler på offentligt ansatte, som uberettiget er blevet mødt med negative reaktioner fra deres arbejdsgiver. Folketingets Ombudsmand har mange gange udtalt kritik af kommuner, som har indkaldt medarbejdere til ’kammeratlige samtaler’ uden tilstrækkelig grund. Så pædagogernes bekymring er ikke grebet ud af den blå luft.”

Et eksempel på en sådan sag så man i Aabenraa Kommune i 2019. Her blev pædagog Anita Kold Thomsen kaldt ind til en snak på sin leders kontor, efter at hun havde udtalt sig kritisk om en kommunal beslutning i lokalpressen. Dengang vurderede Folketingets Ombudsmand, at Anita Kold Thomsens ytringsfrihed var blevet krænket.

SENESTE NYT

Flere nyheder