DRs prestigeafdeling B&U skal spare efter budgetskred i 2000. Diæten hedder flere genudsendelser og indkøbte programmer og færre egenproduktioner. 10 løstansatte medarbejdere hænger i en tynd tråd.
10 ansatte i B&U i Danmarks Radio risikerer at stå uden job, når deres kontrakter udløber efter sommerferien. Rammerne for budgettet for år 2000 er sprængt – hele fire millioner kroner for meget er brugt.
"Der har ikke været styr på det," siger Preben Vridstoft, der har været chef for B&U siden 1. juni 2000.
Meldingen kommer bag på tillidsmand Gunvor Bjerre.
"Jeg står fuldstændig uforstående over for, at man først i februar 2001 kan se, at budgettet for år 2000 er overskredet. Det tyder på, at der er noget alvorligt galt med vores økonomiske afregningssystem," siger hun.
Overforbruget skyldes især dramaserien ‘Skovfinkepatruljen'. Oprindeligt skulle serien have været produceret på fem måneder, men den blev senere skåret ned til tre måneder – det udløste mange overarbejdstimer.
"Tidsforbruget er løbet af hænde. Ekstra redigering, teknikere, redigerings-suiter, fotografering og hold. Det ene tager det andet," siger Preben Vridstoft – "Hvor problemet ligger, er svært at sige, men jeg tager ansvaret."
Desuden afviklede B&U i 2000 et børne-melodi grand prix, som ikke var på budgettet.
Preben Vridstoft har fundet besparelser ved at udskyde optagelserne af en stor dramaproduktion, ligesom der ikke laves flere afsnit af ‘Skovfinkepatruljen'. Desuden planlægges flere genudsendelser og indkøb frem for egenproduktioner. Endelig har 10 medarbejdere på tidsbegrænsede kontrakter modtaget det varsel, at de ikke får forlænget deres kontrakter. Hovedparten udløber 31. juli.
"Vi har gjort det ret smart," siger Preben Vridstoft – "Der vil være nogle få freelancere eller løst ansatte, der ikke får forlænget deres aftale. Ingen bliver fyret."
En løsning, tillidsmand Gunvor Bjerre er godt tilfreds med.
Flere kilder på B&U forklarer over for JOURNALISTEN, at det store forbrug af overarbejdstimer ikke mindst skyldes, at de ansatte er bange for at lave programmer, som ikke vinder tilstrækkeligt høje nok shares. Det vil sige, bliver set af en stor nok del af dem, der har tændt for tv'et på det pågældende tidspunkt.
"Hvis programmerne ikke ses af nok, så betyder det røde anmærkninger hos medarbejderne. Derfor knokler folk røven ud af bukserne – det koster overar-bejdstimer," siger en kilde.
Den forklaring kan Preben Vridstoft ikke genkende.
"Vores shares er de højeste overhovedet på DR, det har de altid været. Jeg tror ikke, det er, fordi folk knokler meget."
Preben Vridstoft understreger, at han bevidst har valgt at spille negativt ud for ikke at skuffe nogen senere.
"Jeg har valgt at sige, at 10 ikke får kontrakten forlænget. Men sandsynligvis kommer vi til at mangle dem efter sommeren alligevel. Vi har det næste halve år til at se, hvad vi kan gøre," siger Preben Vridstoft, der ikke synes, at budgetsprængningen er særlig dramatisk.
"I virkeligheden er det ikke så voldsomt. Vi har et budget på 110 millioner kroner. Vi er gået tre procent over i alt. Det er udramatisk – men det skulle ikke ske."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.