BTMX-praktikanter: Ledelsen skærer ned på fremtiden

I et brev til ledelsen kritiserer praktikantgruppen på BTMX, at avisen næsten halverer antallet af journalistpraktikanter. Der oprettes ingen stillinger i næste praktikrunde. ”Det er en underlig nedskalering,” siger næstformand. Ledelsen: Det handler om at redde faste stillinger (Opdateret kl. 12.00)

Når næste kuld medie- og journaliststuderende til april skal søge praktikplads til Store Matchdag, vil de ikke kunne søge plads på BTMX.

Ledelsen har nemlig planer om ikke at slå praktikantstillinger op med start til august. Dermed vil antallet af journalistpraktikanter på BTMX fra februar 2017 blive næsten halveret fra 19 til 10 journalistpraktikanter. 

Og det møder kritik fra BTMX Praktikantforening. I et åbent brev opfodrer de ledelsen til at genoverveje beslutningen om et ansættelsesstop for praktikanter.

”At skære så drastisk i antallet af praktikanter vil efter vores mening resultere i, at der går en masse knowhow tabt,” skriver de blandt andet i brevet, som kan læses i fuld længde under artiklen her. 

Avisen er stor nok til at tage flere praktikanter

Morten Svan, praktikant på BTMX og næstformand i Praktikantforeningen, uddyber over for Journalisten, at beslutningen er særligt problematisk i en situation med generel mangel på praktikpladser.

”Selv om det ikke er BTMX’ opgave at løse problemet med manglen på praktikpladser, så synes vi, det er ærgerligt, at der skæres ned til et lavere tal end det, der var på BT før sammenlægningen. Vi føler, at avisen er stor nok til at kunne bære mere end 10 journalistpraktikanter,” siger han.

Ifølge praktikantgruppen var der før sammenlægningen 14 praktikanter til 79 ’voksne’ journalister alene på BT – fra februar næste år vil der være 10 til 83 på BTMX. 

”Det er en underlig nedskalering. Vi er klar over, at der skal spares penge, og at vi ikke ville gå helt fri som praktikantgruppe. Men det er ærgerligt, at vi faktisk er blandt dem, der rammes allerhårdest. På den måde skærer man jo ned på fremtiden,” mener Morten Svan. 

De faste skal løbe hurtigere

I forbindelse med sammenlægningen af BT og MX har ledelsen nedlagt fotoredaktionen på BT og skåret yderligere ni redaktionelle stillinger væk. Alligevel undrer det Morten Svan, at praktikantgruppen skal holde så hårdt for.

”Og vi har ikke fået anden forklaring, end at man vil prioritere at holde fast i så mange fastansatte som muligt,” siger Morten Svan.

Er det ikke også et forståeligt argument?

”Det forstår jeg sådan set godt, men der kommer jo også til at mangle hænder på arbejdspladsen, når der bliver færre praktikanter. Så skal de fastansatte jo løbe hurtigere,” siger han.

Ledelsen: Det handler om økonomi  

Konstitueret chefredaktør på BTMX Jens Grund siger til Journalisten, at brevet fra praktikanterne ikke får ham til at genoverveje beslutningen om ikke at ansætte praktikanter til den kommende Panikdag.

”Jeg synes faktisk, det er dejligt, at de unge praktikanter er engageret i ikke bare deres egen, men også i andres fremtid. Det er både sympatisk og forståeligt. Men vi skalerer ned, hvor vi kan, og vi kan ikke begynde at øge udgifterne nu,” siger han.

Jens Grund henviser til, at det for ledelsen i BTMX handler om at skabe en sund økonomi i den nye virksomhed.

”Det er et spørgsmål om at finde de penge, vi skal spare, på en måde, så det gør mindst ondt. Og her gør det altså ikke ondt på nogen, i og med vi ikke fyrer nogen praktikanter. Vi fyrer heller ikke vores to fotopraktikanter, selv om vi ikke har nogen fotografer ansat længere – de fortsætter på Scanpix,” siger han.

Men der er i forvejen mangel på praktikpladser. Bør I ikke som et relativt stort medie tage et større ansvar?

”Der er jo rigtig meget, man kan sige, man bør gøre i den her verden. Men først og fremmest handler det om at skabe en sund virksomhed med så mange faste journalister ansat som muligt. Og jeg vil ikke stå i en situation, hvor jeg fyrer medarbejdere for at få råd til at ansætte praktikanter.”

Her er brevet fra praktikantene til ledelsen

Til ledelsen på BTMX.

Det er vores opfattelse, at man fra ledelsens side ikke har planer om at ansætte praktikanter ved den kommende Store Matchdag i april.

Det, mener vi i BTMX Praktikantforening, er en skam.

Selvom vi har forståelse for, at der skal skrues ned for antallet af praktikanter på BTMX, er vi kede af, at der skæres så kraftigt ned.

Ansættes der ikke nogen ved den kommende Store Matchdag, vil antallet af journalistpraktikanter ifølge vores beregninger fra august blive mere end halveret, hvor antallet vil falde fra 19 til 9.

At skære så drastisk i antallet af praktikanter vil efter vores mening resultere i, at der går en masse knowhow tabt.

Hvis beslutningen om ikke at ansætte nogen praktikanter til den kommende Store Matchdag står ved magt, vil det betyde, at der fra 01/02-2018 kun vil være to rutinerede praktikanter i BTMX. Det, mener vi, er alt for få.

Efter vores mening er der ingen tvivl om, at det at have mere garvede praktikanter at læne sig op ad som ny praktikant har en stor værdi. Både for mediet som helhed og for praktikanterne – særligt som helt ny praktikant ved BTMX.

Vi anerkender, at det er en ledelsesbeslutning, hvor mange der præcis skal ansættes, men set i lyset af, at der før sammenlægningen var 14 journalistpraktikanter til 79 ‘voksne’ journalister på BT, mens der for fremtiden vil være 10 til 83 på BTMX, mener vi, at BTMX kan og bør løfte at have flere praktikanter ansat i fremtiden.

Vores håb er derfor, at I vil genoverveje beslutningen om et ansættelsesstop for praktikanter, så der til den kommende Store Matchdag bliver ansat nye praktikanter, som kan begynde til august, hvor 10 garvede praktikanter stopper på BTMX.

Det håber vi både for BTMX’ praktikanters skyld, for BTMX’ skyld og for de mange praktiksøgende, som i forvejen slås om alt for få pladser.

På vegne af BTMX Praktikantforening og praktikanterne på BTMX.

 

Opdateret kl. 12.00: Brevet fra praktikanterne til ledelsen er føjet til artiklen. 

0 Kommentarer