BT retter: Burde have tjekket oplysninger om Danskernes Parti

Danskernes Parti er opstillingsparate til Folketinget, skrev BT tirsdag på baggrund af en facebookvideo fra partiet. Det viste sig ikke at være rigtigt. »En klar fejl, at vi ikke fik det bekræftet andetsteds,« siger Olav Skaaning. Berlingske bragte også artiklen, men efter syv minutter forsvandt den igen

Danskernes Parti: Vi stiller op til folketingsvalget,” lød det tirsdag eftermiddag i en overskrift på bt.dk.

I artiklen citeres partiets formand, Daniel Carlsen, for i en video på Facebook, at han netop har modtaget en nyhed, der vil ændre Danmarks fremtid.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv, men jeg kan sige så meget, at det handler om Danskernes Parti og vores opstilling til folketinget,« siger Daniel Carlsen blandt andet i videoen, der fik BT til at konkludere, at partiet angiveligt stiller op ved næste folketingsvalg.

Kort efter kunne man også læse historien hos Berlingske på politiko.dk. Men ifølge modkraft.dk, der senere samme eftermiddag talte med Christine Boeskov, valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet, har ministeriet intet hørt fra partiet. Officielt set er de derfor langt fra at være opstillingsberettigede.

Det fik BT til at sætte en disclaimer på deres artikel. Nu står der i toppen af artiklen:

”Det fremgik tidligere af artiklen, at Danskernes Parti var opstillingsparate til Folketinget, men det er ikke blevet bekræftet af Indenrigsministeriet og baserer sig derfor alene på Danskernes Partis egne oplysninger.”

BT: Vi tolker 

Over for Journalisten fortæller BT’s chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, at det var en fejl, at oplysningen ikke blev tjekket, inden de bragte deres artikel. 

»Det er en klar fejl, at vi ikke fik det bekræftet andetsteds, inden vi skrev, at Danskernes Parti stiller op til folketingsvalget. Derfor går vi ind og ændrer på artiklen, lige så snart vi finder ud af det,« siger han.

I videoen siger Daniel Carlsen jo aldrig, at de er opstillingsparate – han siger bare, de har fået en nyhed, der kommer til at ændre Danmarks fremtid. Hvordan fik det jer til at konkludere, at de stiller op?

»De siger jo, at de kan love, at Danskernes Parti kommer i Folketinget. Og han siger, at det handler om deres opstilling. Det tolker vi i den retning, at de angiveligt er klar til at stille op. Men vi skulle simpelthen bare have skrevet, at nyheden kom fra deres facebookside. Vi burde ikke have konkluderet,« siger han.

Olav Skaaning Andersen understreger, at der fra starten stod i underrubrikken, at partiet ”angiveligt” er klar til at stille op.

Tom Jensen: Vi burde aldrig have bragt den

Mens artiklen på bt.dk fik en disclaimer i toppen, forsvandt historien om, at Danskernes Parti er opstillingsparate, helt fra politiko.dk.

Det bekræfter Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen. Han fortæller, at de ikke lavede deres egen version af historien, men bragte artiklen fra BT, som de deler stof med.

»Men historien viste sig meget hurtigt ikke at være troværdig, så vi afpublicerede den igen. Den lå kun på vores site i syv minutter, og vi anså det som en fejl, at vi overhovedet fik publiceret den artikel fra BT. Derfor valgte vi at tage den af igen. Og BT-historien ligger jo stadig derude med disclaimer på,« siger Tom Jensen. 

Men hvad med de læsere, som læste den hos jer, men ikke nødvendigvis læser BT. Bør misforståelsen ikke rettes over for dem?

»Det kan man jo altid diskutere. Men i og med at der var tale om, at det ikke var vores egen historie, så synes jeg, det er forsvarligt at gøre, som vi har gjort her. Det er jo altid en overvejelse værd,« siger han.

Journalisten har været i kontakt med Daniel Carlsen fra Danskernes Parti, som ikke ønsker at svare på, om de har fået 20.000 vælgererklæringer. De holder et pressemøde lørdag klokken 11, oplyser han.

”Her vil vi fortælle det, som vi har at sige omkring Danskernes Parti og Folketinget.”

0 Kommentarer