BT og EB udsat for avanceret hackerangreb

For to uger siden blev både Ekstra Bladet og BT udsat for så alvorlige hackerangreb, at flere af koncernernes netaviser blev lagt ned eller blev meget langsomme. De to it-direktører vil ikke spekulere i motiver

De danske tabloide netaviser blev udsat for et massivt hackerangreb d. 5. februar. Angrebet medførte, at alle Berlingske Medias hjemmesider blev lagt ned i to timer, og JP/Politikens hjemmesider havde meget lange svartider.
»Det var et ret alvorligt angreb, og det er dygtige folk, der står bag,« siger it-direktør i JP/Politikens Hus Per Palmkvist Knudsen.

Hans kollega på Berlingske Media Morten Viktor beretter også, at det var et avanceret angreb, der blev sat ind mod dem tirsdag formiddag. De blev begge udsat for et såkaldt distributed denial of service-angreb – eller DDoS-angreb, som det hedder i fagsprog. Kort fortalt betyder det, at hackerne sender så mange forespørgsler af sted til hjemmesiderne, at de bliver lagt ned eller går meget langsomt.

De to angreb fandt sted stort set samtidig, men man kan ikke være sikker på, at det er de samme bagmænd:
»Det er gjort på den samme måde, men da vi ikke ved, hvem det er, kan vi ikke være sikre på, at det er de samme,« siger Per Palmkvist Knudsen, der dog ikke tror, at der er tale om uartige pilfingrede teenagere:
»Hvis det er teenagere, så er det i hvert fald teenagere med adgang til noget meget avanceret udstyr. Det sker sjældent, at vi bliver udsat for sådanne angreb.«

Hverken Morten Viktor fra Berlingske Media eller Per Palmkvist Knudsen fra JP/Politiken vil spekulere i, hvad motivet bag angrebet er.
»Hvis du kigger på de kendte eksempler, der har været på hackerangreb i Danmark det seneste års tid – som angrebet på 3F i sommer, så har de været politisk motiverede. Jeg tror, det er en del af det nye normale på nettet, at man skal indstille sig på, at man bliver hacket,« siger Per Palmkvist Knudsen.

Han fortæller, at der er mange eksempler på, at amerikanske medier bliver angrebet, og at frie medier i Østeuropa og Asien bliver lagt ned i flere dage:
»Der er nogle lejesvende rundt omkring, som gør de her ting på bestilling. Det kan være dem, der også har været på spil her,« siger Per Palmkvist Knudsen.

To dage efter angrebet om tirsdagen bliver Berlingske Media angrebet igen. Men denne gang får det ikke lige så store konsekvenser:
»Vi har ændret vores set-up i forhold til tidligere og gjort nogle foranstaltninger for at minimere skaden af sådanne angreb,« fortæller Morten Viktor.

Angrebene er meldt til politiet, men det er ikke lykkedes journalisten.dk at få en kommentar fra Rigspolitiets afdeling for IT-kriminalitet, NITEC.

0 Kommentarer