BT indgår forlig med forfatter efter skrælle-brøler

Forfatter Heidi Vesterberg har indgået et forlig i størrelsesordenen 'en god månedsløn' med BT, efter avisen tidligere på året havde skrællet store dele af hendes bog om stress. »Det er et udmærket beløb, vi er nået frem til,« udtaler hun

BT har nu indgået et forlig med forfatter og freelancejournalist Heidi Vesterberg, efter at avisen tidligere på året skrællede hendes bog ”Hvordan jeg kom igennem stress – og blev klogere af det”. Da BT i marts udgav tre siders-artiklen ”Sådan vinder du over stress”, var store passager i artiklen kopieret direkte fra Heidi Vesterbergs bog, og det uden tilstrækkelig kreditering og aftale med forlaget.

BT beklagede fra starten artiklen. Men dagen efter var næsten samme artikel i Århus Stiftstidende, som deler artikel-database med BT.

»Det var ret krænkende, fordi BT jo allerede havde erkendt fejlen. Men artiklen lå åbenbart i en database, som de deler. Vi krævede vederlag og godtgørelse fra både fra BT og Århus Stiftstidende, men BT endte med at indgå et samlet forlig om, at de skulle betale for det hele,« forklarer Heidi Vesterberg.

Et udmærket beløb
Heidi Vesterberg vil ikke præcist ind på, hvor mange penge, hun har fået af BT for avisens skrælle-brøler, men hun fortæller, at hun er fint tilfreds med forliget.

»Det er et udmærket beløb, vi er nået frem til. En god månedsløn, som jo er et vidt begreb. Jeg har fået et vederlag for det arbejde, jeg så at sige har lavet for BT, og derudover har jeg fået en godtgørelse. Vi forhandlede frem og tilbage. BT var lidt modstridende over for at skulle betale for to gange misbrug, men det kom de til,« forklarer hun.

Det var for groft
Heidi Vesterberg er glad for, at der er blevet fundet en løsning på sagen, som hun kalder en grov krænkelse af ophavsretten.

»Det var vigtigt for mig at få markeret, at ophavsretten stadig gælder. Den dag artiklerne var i avisen, mente både jeg og flere journalistkolleger, at det var groft, men at der nok ikke var så meget at gøre ved det. Det er jo tankevækkende, at vi nærmest har vænnet os til at vores materiale bliver brugt på den måde. Det var jo et stort uddrag, men fremstod som om det var fire selvstændige artikler,« forklarer Heidi Vesterberg. 

Hun understreger også, at hun selv og forlaget er glade for den omtale, som bogen får. Det skal bare foregå på den rigtige måde.

»Der er jo en dobbelthed i de her sager, for forlaget og jeg vil jo gerne have omtale af bogen. De måtte jo hjertens gerne omtale bogen, hvis bare de havde spurgt om lov og udstyret artiklen med korrekt kildeangivelse. Nu kom de så til at betale for det,« slutter Heidi Vesterberg.

0 Kommentarer