BT bruger samme case tre gange på et år

I lørdags kunne BT afsløre, hvordan Bo Hjelmager var blevet voksenmobbet efter at have skiftet fagforening. Samme Bo Hjelmager optrådte også i BT den 24. februar i år og den 31. juli sidste år – med samme historie og med identiske citater

BT har kørt et lille voksenmobningstema i den seneste tid. I fredags kunne avisen fortælle om Anette Nørgaard Nielsen, der blev fyret fra sit rengøringsarbejde, fordi hun som Krifa-medlem ikke måtte gøre rent hos 3F.

I lørdags blev voksenmobningen endnu mere virkeliggjort, da 47-årige Bo Hjelmager stod frem og fortalte om, hvordan det er at blive mobbet som voksen – blot fordi man skifter fagforening.

I artiklen ”Bo blev voksenmobbet – 47-årig smed valgte de røde forbund fra, og så begyndte et sandt mareridt” skriver BT således, at Bo Hjelmager ”er et nyt eksempel på fagbevægelsens metoder over for medlemmer af gule fagforeninger”.

Artiklen er en af de større historier i lørdagens avis, hvorfor lederen også blandt andet handler om Bo Hjelmager.

”I dag kan BT endnu en gang afsløre en episode, hvor en medarbejder er blevet mobbet. Ikke fordi han nægtede at være medlem af en fagforening, men fordi han ifølge sine såkaldte kolleger – som er medlemmer af 3F og Dansk Metal – havde valgt den 'forkerte' fagforening.”

Men hvor nyt er Bo Hjelmagers eksempel?

Helt præcist et år og to måneder, for den 31. juli sidste år kunne man på BT's hjemmeside læse artiklen ”Bo valgte Krifa: Hængt ud og mobbet af kolleger”

I den artikel siger Bo Hjelmager:

»Vi var en 5-7 stykker, som meldte os ud i 2011. Kort efter blev jeg hentet til ’kammeratlig samtale’ med min daværende tillidsrepræsentant. Han ville høre, hvorfor jeg havde meldt mig ud.«

I artiklen fra i lørdags siger Bo Hjelmager det samme:

»Kort efter blev jeg hentet til 'kammeratlig samtale' med min daværende tillidsrepræsentant. Han ville høre, hvorfor jeg havde meldt mig ud,« står der i artiklen.

I en artikel fra den 24. februar i år bliver Bo Hjelmager også brugt. Her forklarer Bo Hjelmager, at han har det godt igen. Her gør BT også opmærksom på, at Bo Hjelmagers historie om voksenmobning har et halvt år på bagen på dette tidspunkt.

Det sker ikke i artiklen fra i lørdags. Den fortsætter med endnu et citat fra Bo Hjelmager:

»Tillidsrepræsentanten forklarede mig, at hvis jeg ville blive i Krifa, så var han nødt til at stille sig op i kantinen og fortælle det til alle andre ansatte, at jeg ikke var med i fællesskabet.«

Citatet er også at finde i artiklen fra den 31. juli 2012, der i øvrigt blev afrundet med følgende bemærkning: "HAR DU SELV OPLEVET NOGET LIGNENDE, HØRER VI GERNE FRA DIG."

Bo Hjelmager: Jeg er ikke noget nyt eksempel

Bo Hjelmager fortæller til Journalisten, at BT ikke var de første til at rykke på historien.

»Jyllands-Posten interviewede mig om det i maj 2012, og jeg sendte også et brev til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. BT har bragt den tre gange nu, men det er den samme historie. Jeg er ikke noget nyt eksempel,« siger han. 

»I artiklen i lørdags er der så noget nyt i det, da tillidsmanden på Højbjerg Maskinfabrik siger noget for første gang,« siger Bo Hjelmager.

Men det er ikke meget nyt, for det eneste, tillidsmanden Jens Møller siger til BT, er, at han ikke har nogen kommentarer.

Nu har du fortalt historien fire gange. Vil du fortælle den igen?

»TV2 Nyhederne overvejede også at interviewe mig, men det blev ikke til noget, hvilket var ærgerligt. Men ja, hvis nogen ringer igen om to år, vil jeg sige det samme igen, for historien er stadig aktuel,« siger Bo Hjelmager. 

BT erkender fejlen

Olav Skaaning Andersen, chefredaktør på BT, anerkender, at avisen ikke skulle have skrevet, at det var et nyt eksempel.

»Det er et udmærket eksempel, vi bringer, men det burde have fremgået, at det ikke var nyt. Og det skulle være fremgået, at nogle af citaterne var fra en artikel fra 2012,« siger han. 

Hvorfor bruger i det samme eksempel tre gange?

»Det er, fordi det er et godt eksempel. Der er ikke noget galt i at bruge det flere gange, men vi skulle bare have skrevet, at vi havde brugt det før.«

Hvordan sikrer I jer, at det ikke sker igen?

»Ved at stramme op på interne procedurer.«

Og hvordan gør man det?

»Ved hele tiden at være opmærksom på det og tale med folk om det.«

3 Kommentarer

Bo Hjelmager
1. OKTOBER 2013
Ja man bruger min sag i BT
Ja man bruger min sag i BT flere gange da sagen skal ses fra flere vinkler af det var jo en proces jeg var i gennem ligge fra at jeg skrev et brev til Mette Frederiksen til jeg blev fyret så set der fra har der jo været noget nyt at skrive hver gang jeg har også været i kontakte med en fra BT hver gang så de har ikke på noget tidspunkt bare skrevet noget ud i luften Jeg er glad for at der er en avis som skriver om fagforenings pres som er et stort problem på hvor arbejdspladser hvor 3F metal er til stede og andre af de røde fagforeninger .Den kærer Bo Elkjær ER jeg meget bange for at han et eller andet sted sider i lommen på 3F og metal der må være nogle mennesker som ikke bryder sig om hvad jeg går og fortæller og der for skulle det her for drejs til det negative
Jan August Hillers
30. SEPTEMBER 2013
"Det er fordi det er et godt
"Det er fordi det er et godt eksempel", hykler OlavSkaaning som begrundelse for at give den en tredje gang for Arveprins Knud.
Men hvad er det et godt eksempel på? På at der efter flere år stadig kun er det ene eksempel. På at BT er et propagandaorgan for LA/Saxo Bank? På at for få journalister har for travlt til at lave ordentlig journalistik og/eller i stedet pleaser cheferne? På at et gammelt slogans ynkelige levedygtighed: BT - dit Værn mod Virkeligheden
Michael Kjærgård
30. SEPTEMBER 2013
Man kommer jo til at tænke på
Man kommer jo til at tænke på daværende PF-formand Hans Otto, som engang sarkastisk kommenterede brugen af arkivfotos til friske artikler med en bemærkning om, at han godt kunne tænke sig at se et frisk foto med en arkivartikel til. Fremsynet!