»Jeg vil forsøge at indgyde jer lidt gejst omkring Facebooks algoritmer – måske lidt kærlighed sågar.«
Ordene kom fra Mikael Lemberg. Han har tidligere været ansat hos Facebook i Irland og arbejder i dag for Komfo, der lever af at sælge viden og software, så virksomheder, organisationer – og medier – bliver bedre til at profilere sig på Facebook.
Som et af de sidste indslag på Fagfestival i Odense mandag ville Mikael Lemberg lære tilhørerne, hvordan man kan få optimal spredning på Facebook – gratis.
I og med at der verden over er anslået 1,3 milliarder Facebook-brugere, bliver det mere og mere attraktivt at agere netop her.
Oplægget handlede primært om at poste opslag, der når brugernes nyhedsfeed. Og det bliver sværere og sværere.
»I august 2013 ramte et opslag 25 procent af sidens fans. I august 2014 var det nede på 11 procent,« opsummerede Mikael Lemberg.
For at komme højt i nyhedsfeedet skal man møde sine brugere i kommentarsporet:
»Kort sagt skal kommentatorsporet være mere interessant end det, I linker til. Hvis I får interaktion på jeres opslag i kommentarsporet, er chancerne for viral distribution meget større.«
Det filtrerede feed
De nyheder, den enkelte bruger får serveret i sit nyhedsfeed, er filtreret af Facebook. Det handler derfor om at poste, så man ikke bliver sorteret fra.
»I skal finde det spændingsfelt, hvor I er inden for jeres emneområde, og hvor I vækker modtagerens interesse,« sagde Mikael Lemberg.
Fx er videoer med søde katte gode til deling – men ofte langt fra organisationens virke. Og dermed utroværdige.
Overordnet er der fem ting, du minimum skal huske:
- Del det, der er relevant og aktuelt
- Post, så du virker troværdig
- Post det, du selv vil dele eller anbefale
- Post det, der ikke skal oversælges for at være interessant
- Post aldrig noget, du selv ville klage over
14 punkter kogt ned til tre
Mikael Lemberg gennemgik en meget detaljeret plan på 14 punkter, der viste præcis, hvordan man skal begå sig, hvis man vil prioriteres højt af Facebooks algoritmer.
Journalisten har kogt det ned til tre centrale råd.
- Ingen click-bait. Rubrikker som: ”Caroline kæmper med sjældent usynligt handicap” har floreret heftigt på både nyhedsmedier og Facebook. Men den slags punchlines, hvor den vigtigste information ligger et klik væk, er no go efter den seneste justering af Facebooks algoritme:
»Facebook kan nu kategorisere click-bait. De ved, at 80 procent af brugerne foretrækker overskrifter, der hjælper umiddelbart med at identificere indholdet,« sagde Mikael Lemberg. - Deling er ikke Gud. Mange måler succes på delinger. Men Facebook registrerer også, om brugerne liker det, de lige har delt. Hvis der ikke er likes efter deling, bliver udbredelsen af opslaget mindre. Det taler igen for substans i opslaget.
- Tig ikke om likes, delinger eller kommentarer.
»Facebook vil have, at folk liker og deler, fordi de har lyst til det. Så hvis du skriver ”like, del, kommenter”, så skruer Facebook ned for distributionen,« forklarede Mikael Lemberg.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.