Journalister skal ikke være så bange for at brede sig rent fagligt, mener lektor på Danmarks Journalisthøjskole. Han underviser journalistelever i foto.
"Smil til fotografen…øhh, journalisten."
Det er ikke kun fotograferne, der leger med linser på Danmarks Journalisthøjskole. Journalisteleverne på 7. semesters multimediespeciale får også undervisning i kamerateknik og fotografering, så de kan levere billeder til nettet.
"At fotografere digitalt er så let som ingenting. Det kan du lære et barn på fem år. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at resultatet bliver så godt," siger journalist og lektor på multimediespecialet Søren Dalsgaard.
"Der er for det meste stor forskel på, om det er en fotojournalist eller en journaliststuderende, der har taget billedet. Men det er ikke altid. Et stykke henne i forløbet begynder nogle af de bedste journalister at tage nogle rigtig gode billeder," fortæller Søren Dalsgaard.
På multimediespecialet lærer de studerende at arbejde med tekst, billeder, video og lyd til nettet.
"Web handler om at få de forskellige medier og fortælleteknikker til at smelte sammen, det handler om helheden. Ren tekst er dødssygt for brugerne. Derfor skal vi også være mere fleksible," siger Søren Dalsgaard.
Mangfoldigt mediebillede
"Jeg ser mediearbejdet som et tæt samarbejde mellem en række fagfolk, som hver især har nogle kompetencer. I takt med at kompetencerne bliver bredere, har vi ikke brug for nogen snærende faggrænser, som skal afgøre, hvem der må hvad," mener Søren Dalsgaard.
Han er stor tilhænger af de forsøg, hvor journalister får lov at fotografere.
"Jeg ser et mangfoldigt medie-billede, hvor det handler mere om at finde det sted, hvor man har faglige kompetencer til at være. Det der med at sige, "jeg er skrivende journalist, og det vil jeg altid være," den tror jeg ikke holder. Det optimale ville være, at en journalist og en fotojournalist arbejdede tæt sammen om en opgave. Den, der er ude alene, tager så billederne, mens en anden laver noget andet. Journalisten kan tage de simple billeder, mens fotojournalisten også kan stille tre spørgsmål og levere en rubrik," siger Søren Dalsgaard.
Ser du nogle kvalitetsmæssige problemer i, at journalister skal fotografere?
"Jamen, der er jo også forskel på kvaliteten i dag. Der er knalddygtige fotografer og mere middelmådige fotografer, og det er det samme blandt journalisterne. Vi har en faglighed og en ballast med os, men inden for de rammer er der nogle, der er gode, og nogle, der er knap så gode. De, der er rigtig gode, vil stadig kunne nøjes med deres speciale. De, der er knap så gode, er nok nødt til at brede sig over noget mere. Hvor lang tid, der vil gå, handler om, hvor længe forbundet kan fastholde sin modvilje mod friere faggrænser. Jeg synes, man skal ophæve faggrænserne."
Læs også: Fremtidens journalister skal begå sig i flere medier, Journalister med kamera sparer penge og Første fotoforsøg kører
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.