Åbenhed

Bruno kunne ikke få fat i borgmesterens sms’er, men nu får han opbakning fra styrelse

Minksagen viste, at der ligger interessante historier i sms’er sendt mellem ministerierne. Nu fastslår Ankestyrelsen, at journalister også har ret til aktindsigt i borgmestres sms’er

Når du som journalist søger om aktindsigt i en borgmesters korrespondance, skal du huske at bede om relevante sms-beskeder.

En afgørelse fra Ankestyrelsen slår nemlig fast, at telefonbeskederne er omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen på lige fod med for eksempel mails og dokumenter.

Det skriver kommunen.dk.

Afgørelsen er kommet, efter at journalist Bruno Ingemann fra kommunen.dk fik Ankestyrelsen til at tage stilling til aktindsigt i sms’er efter afslag på samme.

Han siger, at sms’er kan være en god indgang til borgmestre og kommunaldirektørers uformelle samtaler, der er gået under radaren.

”Det udvider mulighederne for at belyse handlinger, der ikke tåler dagens lys.”

Max ydmyghed

Minksagen viste tydeligt, at der kan gemme sig interessante historier i sms-korrespondancer.

For eksempel kom det frem, hvordan statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, havde kommunikeret med departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard i forbindelse med sagen:

”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte;)?” spurgte Barbara Bertelsen for eksempel om aftenen den 9. november 2020.

Senere samme aften forklarede hun Henrik Studsgaard, hvordan han og ministeren Mogens Jensen skulle forholde sig:

”Max ydmyghed. Hører hele tiden linjer fra jeres folk/SR (særlig rådgiver, red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig,” skrev Barbara Bertelsen blandt andet.

Uformelle aftaler

Men det er ikke kun på Slotsholmen, at der kan findes historier i sms’er, forklarer Bruno Ingemann.  Det samme kan være tilfældet i sms’er i den kommunale verden.

”Det kan for eksempel være en borgmester og en virksomhed, der har lavet nogle uformelle aftaler, fordi de ikke vidste, at offentligheden havde ret til at se korrespondancen,” siger Bruno Ingemann.

Forhistorien er, at kommunen.dk sidste år søgte om aktindsigt i en række borgmestres sms’er til lokale journalister og redaktører. Men anmodningen blev afvist af halvdelen af kommunerne.

Det fik kommunen.dk til at klage til Ankestyrelsen, der har kigget på sagen og nu fastslår, at borgmestres sms’er er underlagt offentlighedsloven.

Allerede i 2015 fastslog Folketingets Ombudsmand, at der er journaliseringspligt for sms-beskeder. Nu lyder det fra Ankestyrelsen, at det også gælder sms-beskeder i den kommunale verden, som ikke er blevet journaliseret i kommunens elektroniske sags- og dokumentsystem.

”Det laveste, jeg har set”

En af de få borgmestre, der gav kommunen.dk indsigt i en sms til lokaljournalist, var Roskilde Kommunes Tomas Breddam.

Borgmesteren skrev til journalisten:

”Synes mere du skulle overveje at gå ind i politik. Det er det laveste, jeg har set fra din side til dato, og det siger ikke så lidt,” skrev borgmesteren blandt andet til lokaljournalisten i anledning af en konkret historie.

I et interview med kommunen.dk forklarer Tomas Breddam, at det er i orden, at hans sms’er er blevet offentliggjort.

”Jeg går ind for åbenhed, så det har jeg det fint med. I takt med, at vores kommunikationsvaner ændrer sig, vil grænserne for, hvad der er skriftlig kommunikation, også flytte sig. Det har jeg det helt fint med,” siger Roskilde-borgmesteren.

Ifølge Bruno Ingemann viser eksemplet, at det er oplagt at bede om sms’er, når man må formode, at korrespondancen er foregået via mobiltelefon.

”Når en borgmester bliver sur på et medie, drøfter han det ikke med økonomiudvalget eller kommunalbestyrelsen – så tager han sig selv af det og sender en sms,” siger Bruno Ingemann.

Han tilføjer, at en vigtig detalje i aktindsigt i borgmestres sms’er: Hvis korrespondancen ikke er arkiveret af kommunen, er det borgmesterens egen hukommelse og samvittighed, der afgør, om en sms-besked skal deles med offentligheden.

”Der er ikke noget krav om, at kommunens medarbejdere skal gennemse borgmesterens telefoner for sms’er. Ifølge Ankestyrelsen er det tilstrækkeligt at spørge borgmesteren, om der er sms’er, som er omfattet af aktindsigtsanmodningen,” forklarer Bruno Ingemann.

0 Kommentarer