Brug ordet: Hyrevogn

En række gode danske ord er i fare for at ryge ud af sproget. Journalisten giver vin til det medlem, der kan holde dem i live lidt endnu ved først at bruge dem i en større publikation eller udsendelse, dateret efter denne artikel. Her kan du læse læsernes brug af forrige nummers konkurrenceord, lazaron og portemonnæ, samt dette nummers aktuelle ord, hyrevogn.

Hvis du bruger ordet hyrevogn i en naturlig sammenhæng i en større publikation eller udsendelse og sender dokumentationen til os (eed@journalisten.dk) som den første, kvitterer Journalisten med to flasker rødvin sendt hjem til dig. I næste nummer vil vi bringe uddrag af publikationer og udsendelser, som bliver sendt til os.
Seneste nummers konkurrence handlede om at bruge enten ”lazaron” eller ”portemonnæ”, der betyder henholdsvis en meget dårligt klædt person og en pengepung. Mette Mayli Albæk, der er journalist på dr.dk, tog præmien:

Dr.dk:
Kort efter frokost den 28. marts publicerede dr.dk historien ’Vest-ager: Vækst er andet end at sænke skatten’, hvor Mette Mayli Albæk skrev følgende indledning:
”Hvem kan se frem til hjælp og måske en lidt tykkere portemonnæ, når forårets vækstpakke bliver forhandlet på plads?”
Tv2.dk:
Dr.dk fik kamp til stregen. Kun en halv time efter DR’s historie publicerer tv2.dk artiklen ’Vi dræber flere dyr ved fuldmåne’. Magnus Bjerg skriver, at påkørsel af kronhjorte tidligere har ”kostet menneskeliv. Som regel er det dog – ud over dyret på køleren – oftest kun portemonnæen, det går ud over, når mekanikeren skal udbedre bilerne”.

DR2 Nyhedstimen:
Specielt hædrende omtale går til Christian Gundtoft, der samme fredag – blot få timer efter DR og TV 2 – formår at bruge både ”lazaron” og ”portemonnæ” i samme udsendelse inden for otte minutter.
I et interview om Natos nye generalsekretær, Jens Stoltenberg, peger han på skærmen i studiet. Den nye generalsekretær står på et billede ved siden af Anders Fogh Rasmussen, og snakken går på forskelle og ligheder mellem de to:

»Nu har vi dem begge på billedet her bag os. Der er en slags lighed. Der er ingen af dem, der ligner lazaroner, kan man sige. Velklædte ser de ud.«
Bare otte minutter senere laver Christian Gundtoft et interview omkring agendaen for den kinesiske præsident, Xi Jinpings, besøg i Europa:
»Men frem for alt skal portemonnæerne vel op af lommen, og der skal indgås nogle store handelsaftaler. Er det ikke det primære formål, når det kommer til stykket?«

Send dit bidrag til eed@journalisten.dk
Du skal bruge følgende ord for at vinde vin: Hyrevogn = En taxa.

0 Kommentarer