DR havde lovet ikke at hænge en socialrådgiver ud som ansvarlig i Brønderslev-sagen, men gjorde det stik modsatte, siger kommunens kommunikationschef. Dokumentarens tilrettelægger afviser kritikken.
Ti minutter efter DR-dokumentaren 'Børnene fra Brønderslev' var tonet bort fra skærmen, lå der de første 18 hademails i socialrådgiver Inge Gorm Andersens mailboks, og de følgende dage bliver de suppleret op med dødstrusler og hadegrupper på Facebook.
Så voldsomme var konsekvenserne af udsendelsen, og det har DR et stort ansvar for. De valgte nemlig at hænge Inge Gorm Andersen ud som sagens skurk – stik imod aftalen, lyder det fra Brønderslev Kommunes kommunikationschef Mette Krogh Jakobsen.
»DR har klippet hendes skæve smil ind på de forkerte tidspunkter, og hendes indrømmede fejltagelser er hele klimakset. Sådan kan det bare ikke gøres op. Vi vil gerne stå ved de fejl, vi har lavet, men det er ikke Inge, der skal hænges ud for dem,« siger hun.
Ifølge Mette Krogh Jacobsen havde Brønderslev Kommune og DR Dokumentar en klokkeklar aftale om, at faglig leder Inge Gorm Andersen ikke skulle svare på spørgsmål om kommunens ansvar og fejl. Hun skulle tituleres 'socialrådgiver' og kun svare på faglige spørgsmål om de dilemmaer, som socialrådgiverne stod med i sagen. Hvis DR ønskede at spørge om kommunens ansvar i sagen, skulle de besvares af direktør for Børn og Kultur Henning Risager. Men DR ville ikke tale med Henning Risager.
»DR fortæller os, at de ikke har brug for at snakke med direktøren, fordi de ikke vil hænge den op på os,« siger Mette Krogh Jacobsen.
Alligevel kaldes Inge Gorm Andersen 'faglig leder' og kommer i det hele taget til at fremstå som den ansvarlige part i sagen, mener Mette Krogh Jakobsen, der føler sig »røvrendt« af DR Dokumentar.
Irene Thyrri fra DR Dokumentar, tilrettelægger på programmet, nægter imidlertid at have indgået aftaler om tituleringen af Inge Gorm Andersen og hvilke spørgsmål, DR måtte stille hende.
»Jeg gør en stor dyd ud af at overholde mine aftaler, da det er altafgørende for mit arbejde, og det virker, som om de her anklager er opfundet til lejligheden, efter de reaktioner kommunen har fået. Der er på ingen måde tale om et karaktermord. Tværtimod kunne vi have taget mange ting med, som vi ikke gjorde. Lolland Kommune fylder meget mere i dokumentaren, og vi har fået kritik for ikke at gå hårdt nok til Brønderslev Kommune,« siger Irene Thyrri.
Hun forklarer, at hun før interviewet sendte alle spørgsmål til kommunen, og at hun før udsendelsen sendte Inge Gorm Andersens citater på skrift. Kommunen havde ingen kommentarer.
Det bekræfter Mette Krogh Jakobsen.
»Inges svar fik vi på en mail den 29. maj, få dage før programmet oprindeligt skulle sendes. Der var ikke noget forkert i svarene, og vi vidste af gode grunde ikke, hvordan svarene ville blive bragt, og hvordan udsendelsen i øvrigt ville blive klippet sammen,« siger hun.
Hun mener, at DR-dokumentarens vinkling har haft en stor betydning for, at Statsadvokaten og Politiet er gået i gang med at undersøge, om der kan rejses tiltale mod de kommunale sagsbehandlere i sagen.
Læs hele artiklen i magasinet eller her.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Øh... man kan så ud fra ovenstående forstå, at de i socialforvaltningen i Brønderslev er både naive, godtroende og ikke deres arbejde voksent.
Mon der er andre end journalister, der tror, at folk tror journalister over en dørtærskel?.
F.eks. betyder det faglige begreb 'uden for referat' åbenbart hos nutidens reportere , at "så skriver jeg bare historien ud fra hukommelsen - så behøver jeg heller ikke tage det så tuingt med navn e og datoer!"