Britiske topaviser trykte forkert Obama-sejr

Da Hillary Clinton vandt primærvalget i New Hampshire i sidste uge, stod den stik modsatte historie at læse i både the Times, the Independent og the Telegraph. De tre britiske dagblade var for hurtige på aftrækkeren og udråbte Obama til vinder.

Da Hillary Clinton vandt primærvalget i New Hampshire i sidste uge, stod den stik modsatte historie at læse i både the Times, the Independent og the Telegraph. De tre britiske dagblade var for hurtige på aftrækkeren og udråbte Obama til vinder.

Det lyder næsten for utroligt til at være sandt, men tre af verdens mest respekterede dagblade var lidt for sikre på, at Barack Obama ville vinde i New Hampshire i sidste uge.

Derfor kom alle tre aviser på gaden med nyheden om, at Barack Obama endnu en gang havde væltet Hillary Clinton.

The Independent bragte følgende historie på forsiden: »Iowa… Hampshire… America? Barack Obama's incredible journey« fulgt op af denne side tre historie: »How Senator Obama gained the momentum

Næsten lige så skråsikker på Obamas triumf i New Hampshire virkede the Telegraph, der på forsiden af den trykte avis skrev: »McCain and Obama take second round

 

Og endelig skrev gode gamle The Times, at støtten til Hillary Clinton var i gang med at falde fra hinanden: »Hillary Clinton watching her support melt away«.

Efterfølgende skyndte The Independent sig dog at undskylde for forløbet med følgende ledende artikel: »Hold the front page!«, hvor avisen erkendte, at man meget vel havde givet læserne den forkerte opfattelse: »Our front page yesterday may, regrettably, have given the impression that Barack Obama had beaten Hillary Clinton in Tuesday's New Hampshire primary and was well on his way to sewing up the Democratic Party's presidential nomination.«

I gruppebloggen »E-Media Tidbits« fra Poynter Institute, stilles der dog spørgsmål ved, om aviserne i stigende grad har alt for travlt med at være først med nyhederne på bekostning af ikke bare troværdighed, men også den egentlige sandhed.

Bloggeren bag »E-Media Tidbits« advarer således imod, at journalister lader sig friste til at forudsige begivenhedernes gang frem for at rapportere i bedste gammeldags forstand.

»Hvis du ikke er i besiddelse af alle facts, når avisen går i trykken, så skriv kun det, du ved, eller udskyd selve trykningen, hvis det er tilstrækkelig vigtigt,« lyder de belærende ord.

Det kan naturligvis lyde som barnelærdom – men ikke desto mindre valgte flere britiske aviser i sidste uge at se bort fra den tankegang og endte dermed med at kåre Obama som noget nær vinder.

Andre mediebloggere har da også været ude med riven. Blandt andre The Editors Weblog, som taler om, at forudsigelser har taget kontrollen over regulær journalistisk rapportering.

0 Kommentarer