Britisk avis involveret i kæmpe aflytningsskandale

News of the World aflyttede telefoner tilhørende forsvundne børn, pårørende til terror-ofre, sportsfolk, kendte og politikere. Nu har politiet valgt at gennemføre en større undersøgelsen af avisens måde at bedrive journalistik på (Opdateret). 

News of the World aflyttede telefoner tilhørende forsvundne børn, pårørende til terror-ofre, sportsfolk, kendte og politikere. Nu har politiet valgt at gennemføre en større undersøgelsen af avisens måde at bedrive journalistik på (Opdateret). 

Som om det ikke var slemt nok i forvejen. Den britiske tabloidavis News of the World bliver I øjeblikket undersøgt for at have hacket telefoner, der tilhørte parlamentsmedlemmer, fodboldspillere og kendte som semi-kendte. Avisens journalister aflyttede telefonsvarerne for at finde saftige historier, og den britiske dagspresse flyder i disse dage over med nye folk, hvis telefoner er blevet hacket. Men i de sidste dage har historien taget en ny drejning.

I går kunne Politiken.dk fortælle, at tabloidavisen havde hacket en britisk skolepiges telefon. Den 13-årige Milly Dowler forsvandt sporløst tilbage i 2002, og venner og pårørende ringede til pigens telefon og efterlod desperate beskeder. Beskederne blev slettet – det gav familien og politiet håb om, at pigen var i live.

Men det var hun ikke. Milly Dowler var myrdet. Det var derimod avisen News of the World, der aflyttede og slettede beskeder på pigens telefon. De bekymrede beskeder var godt stof, og avisen ville lave plads på telefonen til, at flere kunne lægge beskeder.

Telefonskandalen, der i flere måneder har chokeret den britiske offentlighed, bliver kraftig fordømt fra alle sider.

»Det er ikke en slyngel af en journalist. Det var ikke en enkeltperson. Det var en systematisk række af ting. Jeg vil have, at News International's (avisens ejer, red.) frontfigurer begynder at tage ansvaret for det her«, siger Ed Milliband, leder af partiet Labour, ifølge avisen Evening Standard.

Der er ikke mange ansvarlige ledere tilbage på News of the World, men sagen har fået konsekvenser. Premierminister David Camerons spindoktor Andy Coulson har måttet træde tilbage. Han sad som chefredaktør på News of the World, mens avisens journalister hackede sig til saftige historier.

Som sagen med skolepigen Milly Dowler viser, var det ikke kun den engelske overklasse, der stod for skud. I dag kan avisen The Guardian afsløre, at også pårørende til ofrene for terrorbomberne i London i 2005 blev aflyttet. I dagene efter terrorangrebet, der kostede 52 mennesker livet i den engelske hovedstad, blev ofrenes pårørende kontaktet af det engelske politi og advaret om, at avisen aflyttede deres telefoner.

Glen Mulclaire, en privatdetektiv hyret af avisen til at aflytte telefoner, har undskyldt sagen.

»Det var ikke let at arbejde for News of the World. Der var altid et stort pres og et konstant krav om resultater. Jeg vidste godt, at vi skubbede til grænserne for, hvad der var etisk rigtigt. Men på det tidspunkt var jeg ikke klar over, at jeg brød loven,« siger han ifølge The Guardian.

Efter historierne om aflytningerne af skolepigen Milly Dowler og de pårørende til ofrene for terrorangrebet, er det britiske politi nu gået i gang med at undersøge News of the World's dækning af alle højt profilerede historier om mord, kidnapninger eller angreb på børn siden 2001.

Den skandaløse historier har også fået den britiske premiereminister David Cameron til at igangsætte en undersøgelse af avisen og dens arbejdsmetoder, skriver Politiken.dk. Men nu ser det også ud til, at News of the World bliver ramt hårdt på pengepungen. Store annoncører som  Halifax og teleselskabet T-Mobile overvejer, om de helt skal sløjfe deres annonceaftaler med avisen, skriver The Guardian. Bilfirmaet Ford og supermarkedskæden Aldi har allerede trukket sig. Det kan koste avisen millioner af pund.

Opdateret 13:56 med det sidste afsnit

0 Kommentarer