Ukraine

Brian Weichardt fik en god idé med til danske politikere, da Zelenskyj holdt pressemøde

Libak, Kimer, Krasnik og Knud Meldgaard var blandt de fremmødte, da Ukraines præsident tirsdag svarede på spørgsmål fra den danske presse

”The president is coming shortly. Det har pressesekretæren lige skrevet til os.”

Beskeden bliver givet videre til den ventende presse på toppen af Berlingske Media i København fra en smuk, høj mand med gråsprængte dreadlocks, der er samlet i en man bun.

De omkring 40 pressefolk på stolene foran ham er kommet i god tid. For første gang siden Rusland invaderede Ukraine, og krigen brød ud, har den danske presse fået mulighed for at stille spørgsmål direkte til den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj.

”Jeg ville da være en meget stor idiot, hvis jeg ikke mødte op, når Zelenskyj kommer til byen,” siger Ekstra Bladets journalist Brian Weichardt om muligheden for at deltage i pressemødet, der foregår via videolink.

”Men hvad fanden spørger man ham egentlig om? Det har jeg faktisk tænkt på hele dagen. Det er jo lidt ligesom, hvis paven kom,” siger han.

Meldaard med blå og gul paraply

Blandt repræsentanterne fra pressen er DR’s Matilde Kimer, TV 2’s Poul Erik Skammelsen, chefredaktører som Martin Krasnik og Tom Jensen, og journalister fra nye medier som Frihedsbrevet og Den Uafhængige.

Ud over Brian Weichardt er et andet fast indslag fra corona-pressemøderne også mødt op til dagens pressemøde med Zelenskyj; nemlig Knud Meldgaard fra magasinet Transeuropa.

Han ved godt, hvad han vil spørge den ukrainske præsident om.

”Jeg vil gerne spørge pænt og stille og roligt til den udprægede korruption i Ukraine,” siger Knud Meldgaard, der har en paraply i de blå og gule ukrainske farver under armen.

Ifølge ham og flere iagttagere er den virkelige grund til, at den ukrainske præsident stiller sig til rådighed for den danske presse, nemlig, at Danmark er blandt de mest skeptiske, når det gælder spørgsmålet om Ukraines håb om at komme med i EU.

Der braines på spørgsmål

For Anna Libak, Ruslands-kender og udlandsredaktør på Weekendavisen, er det også det vigtigste tema at spørge til. Hver journalist har fået strenge ordrer om kun at stille ét spørgsmål og ét opfølgningsspørgsmål.

”Jeg vil spørge ham, om han er overrasket over den danske regerings holdning til at give Ukraine kandidatstatus i EU. Vi portrætterer os jo ellers som totalt på Ukraines side,” siger hun og tilføjer:

”Men synes du, det er godt? Jeg har også andre spørgsmål.”

Hun deler også gerne ud af nogle af dem til Brian Weichardt, da hun hen over stolerækkerne hører, at han faktisk er i tvivl om, hvad han egentlig skal spørge om.

”Jeg vil foreslå, at du spørger, hvad han tænker om, at mange i Vesten siger, at vi giver Ukraine våben nok til ikke at tabe, men ikke våben nok til at vinde,” foreslår hun.

Den tygger han lidt på og siger så, at han nok hellere vil spørge præsidenten ind til, hvorvidt de ukrainske soldater også begår krigsforbrydelser.

”Det er jo ham, vi hylder og holder med, så han skulle gerne være bedre end de andre,” forklarer Brian Weichardt.

Direkte til Q&A

Det ender også med at være det spørgsmål, han stiller, da manden med dreadlocks i en man bun har talt ned fra 10 og Volodomyr Zelenskyj toner frem på storskærmen i en tætsiddende sort T-shirt med ordene ’I’m Ukranian’ printet på tværs af brystet.

Berlingske Medias koncerndirektør, Anders Krab-Johansen, byder velkommen og giver Zelenskyj mulighed for først at tage ordet og sige noget til den danske presse.

Men efter kort at have takket for muligheden foreslår præsidenten selv, at de bare går direkte til spørgsmålene fra pressen.

”Det var fedt”

I de næste cirka 45 minutter følger spørgsmålene således i en lind strøm:

”Kan Danmark gøre mere, end vi allerede gør?”
”Hvad ville du sige til Putin, hvis han faktisk tog imod din invitation om at mødes?”
”Hvad er det største offer, du personligt har gjort på grund af krigen?”
”Hvad skal der til, for at Ukraine vil forhandle med Rusland?”

Zelenskyj svarer beredvilligt på spørgsmålene – også de mere kritiske af slagsen. Et par enkelte gange hidser han sig en smule op, blandt andet da Brian Weichardt spørger, om de ukrainske soldater begår krigsforbrydelser:

”Det har jeg ikke nogen viden om, at de gør. Hvis du har, må du gerne lade mig det vide,” svarer præsidenten lidt spidst.

Da pressemødet er overstået, er der dog kun ros til Volodomyr Zelenskyj fra Brian Weichardt, selv om han er enig med flere af sine kolleger på stolene omkring ham om, at der ikke kom meget nyt frem på pressemødet.

”Men det var fedt, at han bare gik direkte til Q&A. Stor ros for det, det kunne hans danske politikerkolleger virkelig lære noget af,” griner Brian Weichardt.

0 Kommentarer