Tilbagetrækning

Bredt citeret bog om Anne Frank trækkes tilbage

En bog skulle have løst gåden om Anne Franks anholdelse. Nu er den trukket tilbage i Holland efter to måneder på hylderne

En omstridt bog, der hævder at have løst gåden om, hvem der angav Anne Frank og hendes familie til nazisterne i Amsterdam under Anden Verdenskrig, trækkes nu tilbage.

Det meddeler den hollandske udgiver Ambo Anthos ifølge BBC.

Udgiveren har bedt boghandlere om at returnere eksemplarer af bogen. Den hedder ’Hvem forrådte Anne Frank’ og er skrevet af canadiske Rosemary Sullivan.

Ifølge bogen var det en jødisk jurist ved navn Arnold van den Bergh, der var skyld i Anne Franks anholdelse.

Bogens konklusioner er bredt citeret i danske medier som for eksempel Jyllands-Posten, B.T. og JV.dk. Den blev også anmeldt til fire hjerter i Politiken, hvor overskriften lød: ’Mysteriet om Anne Frank: Nu ved vi, hvem der sendte den anonyme meddelelse’.

”Sensationshungrende”

Bogen er baseret på seks års ny efterforskning af det gamle mysterium, og en tidligere FBI-agent, Vince Pankoke, har deltaget i undersøgelserne.

Men efter de første begejstrede anmeldelser i januar har historikere og jødiske grupper angrebet bogen for at være ”sensationshungrende”.

Siden har The European Jewish Congress i en rapport kaldt bogen ”amatøragtig”.

”Der er ikke et eneste seriøst bevis for denne voldsomme beskyldning,” lyder det.

Også familie til Arnold van den Bergh er utilfreds med bogen. Et barnebarn opfordrer udgiveren, HarperCollins, til at opgive den engelsksprogede udgave af bogen.

”Med denne historie udnytter du Anne Franks historie, du forfalsker historie, og du deltager i uretfærdighed,” siger barnebarnet ifølge BBC.

Efterforskerne bag bogen holder fast i deres undersøgelser.

”Vores teori er en teori og intet mere,” siger chefefterforskeren Pieter van Twisk til det hollandske nyhedsbureau ANP.

Døde i KZ-lejr

Familien Frank og fire andre jøder skjulte sig for nazisterne i et baghus i Amsterdam. Men den 4. august 1944 stormede en SS-kommando bygningen i Prinsengracht 263.

Alle beboerne blev sendt i koncentrationslejr.

Anne Frank døde i Bergen-Belsen som 15-årig. Kun hendes far, Otto Frank, overlevede.

Anne Franks dagbog er solgt i over 30 millioner kopier.

Arnold van den Bergh døde af strubecancer i 1950.

0 Kommentarer