Breaking: Redaktører trækker sig!

Flere ansvarshavende redaktører skal til møde omkring håndvasken. De har svigtet mediebrugerne i en vanvittig kamp om nyheder uden forbehold

Mediebrugerne blev i dækningen af Venstres møde i hovedbestyrelsen svigtet af en bred vifte af medier, hvor de ansvarlige samtidig kan konstatere, at hvis det er svært at få folk til at betale for nyheder, så er det måske ikke så underligt.

Nyheder er ikke, hvad de har været, efter i går og i nat. Helt præcist skiftede nyhedsgenren i går prædikat, og der forestår en stor troværdighedskamp forude. Spørgsmålet er, om den er uoverstigelig. Og det er ikke Venstre eller Lars Løkke Rasmussen, der skal genvinde troværdigheden. Det er medierne.

Fra i går opstod der hos toneangivende medier enighed om, at anonyme kilder, der i sig selv er aktører og måske endda udsendt som soldater i en politisk krig, kan gå direkte ind og sætte en nyhedsdagsorden, der i sig selv kunne blive en del af beslutningsprocessen i Venstre.

Det er det helt, helt centrale problem. Husker I læresætningen fra fysiklokalet: I selv den mest præcise forsøgsopstilling skal man tage højde for, at den, der laver forsøget, også påvirker udfaldet. Ellers er resultatet helt ugyldigt. Det filter faldt i går og i nat. Pressen lod politiske signaler få frit løb og satte endda journalistisk byline på markeringerne.

Der er helt sikkert helte i medieforløbet. Men der er flest skurke. En af de største er Politiken.

Politiken breakede klokken 12.43 i går middag: ”Politisk redaktør: Løkke trækker sig i aften”.

Politiken var dog ikke først med den nyhed. Allerede 12.03 skrev Fyens Stiftstidende: ”Politisk redaktør: Lars Løkke vil trække sig i aften”. Dog med det forbehold i underrubrikken fra den politiske redaktør, Elisabet Svane, at det var ” som situationen er lige nu”.

Det forbehold havde Politiken ikke.

Og det skrives, præcis 12 timer før forløbet kulminerer med, at Lars Løkke Rasmussen angiveligt får hele hovedbestyrelsens opbakning.

Mette Østergaard, Politikens politiske redaktør, blev endda citeret meget præcist af sin egen avis for, hvordan aftenens møde i hovedbestyrelsen ville udvikle sig skridt for skridt:

””Han vil trække sig som formand for Venstre i forbindelse med mødet i Venstres hovedbestyrelse i aften. Han vil give en beretning på mødet, partisekretær Claus Richter vil give sin beretning, og der vil være fri debat. Lars Løkke Rasmussen vil konkludere, at han træder tilbage som formand,” siger Mette Østergaard.”

Derfra stod det klart, at en række af medierne – i ræset om at fremstå indsigtsfulde, på et tidspunkt hvor der ingen indsigt var – opførte sig som nyhedsamatører.

Det er en total mediefallit.

Det skal blive spændende at følge reaktionen i medierne. Får det konsekvenser for de ansvarlige, at de har givet en presse, der i forvejen kæmper med troværdigheden, et stort blødende sår?

Man får jo lyst til at lave nyheden: ”Breaking: Redaktører trækker sig”. Og nøjes med at deklarere, at ”det erfarer Journalisten”.

Nyhedsformidling skal være hurtig og korrekt. Det står i de vejledende regler for god presseskik. I går og i nat var den bare hurtig. Og pinlig.

Kan vi ikke blive enige om, at bare fordi vi kan udkomme, behøver vi ikke at gøre det? Det er lovligt at skubbe eftertanke ind mellem kilden og mediebrugerne. Faktisk er det en del af fagets tradition.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right