Breaking: Redaktører trækker sig!

Flere ansvarshavende redaktører skal til møde omkring håndvasken. De har svigtet mediebrugerne i en vanvittig kamp om nyheder uden forbehold
04.06.2014 · 09:15
Øjvind Hesselagers billede
Øjvind Hesselager
Ansvarshavende redaktør
Journalisten

Mediebrugerne blev i dækningen af Venstres møde i hovedbestyrelsen svigtet af en bred vifte af medier, hvor de ansvarlige samtidig kan konstatere, at hvis det er svært at få folk til at betale for nyheder, så er det måske ikke så underligt.

Nyheder er ikke, hvad de har været, efter i går og i nat. Helt præcist skiftede nyhedsgenren i går prædikat, og der forestår en stor troværdighedskamp forude. Spørgsmålet er, om den er uoverstigelig. Og det er ikke Venstre eller Lars Løkke Rasmussen, der skal genvinde troværdigheden. Det er medierne.

Fra i går opstod der hos toneangivende medier enighed om, at anonyme kilder, der i sig selv er aktører og måske endda udsendt som soldater i en politisk krig, kan gå direkte ind og sætte en nyhedsdagsorden, der i sig selv kunne blive en del af beslutningsprocessen i Venstre.

Det er det helt, helt centrale problem. Husker I læresætningen fra fysiklokalet: I selv den mest præcise forsøgsopstilling skal man tage højde for, at den, der laver forsøget, også påvirker udfaldet. Ellers er resultatet helt ugyldigt. Det filter faldt i går og i nat. Pressen lod politiske signaler få frit løb og satte endda journalistisk byline på markeringerne.

Der er helt sikkert helte i medieforløbet. Men der er flest skurke. En af de største er Politiken.

Politiken breakede klokken 12.43 i går middag: ”Politisk redaktør: Løkke trækker sig i aften”.

Politiken var dog ikke først med den nyhed. Allerede 12.03 skrev Fyens Stiftstidende: ”Politisk redaktør: Lars Løkke vil trække sig i aften”. Dog med det forbehold i underrubrikken fra den politiske redaktør, Elisabet Svane, at det var ” som situationen er lige nu”.

Det forbehold havde Politiken ikke.

Og det skrives, præcis 12 timer før forløbet kulminerer med, at Lars Løkke Rasmussen angiveligt får hele hovedbestyrelsens opbakning.

Mette Østergaard, Politikens politiske redaktør, blev endda citeret meget præcist af sin egen avis for, hvordan aftenens møde i hovedbestyrelsen ville udvikle sig skridt for skridt:

””Han vil trække sig som formand for Venstre i forbindelse med mødet i Venstres hovedbestyrelse i aften. Han vil give en beretning på mødet, partisekretær Claus Richter vil give sin beretning, og der vil være fri debat. Lars Løkke Rasmussen vil konkludere, at han træder tilbage som formand,” siger Mette Østergaard.”

Derfra stod det klart, at en række af medierne - i ræset om at fremstå indsigtsfulde, på et tidspunkt hvor der ingen indsigt var - opførte sig som nyhedsamatører.

Det er en total mediefallit.

Det skal blive spændende at følge reaktionen i medierne. Får det konsekvenser for de ansvarlige, at de har givet en presse, der i forvejen kæmper med troværdigheden, et stort blødende sår?

Man får jo lyst til at lave nyheden: ”Breaking: Redaktører trækker sig”. Og nøjes med at deklarere, at ”det erfarer Journalisten”.

Nyhedsformidling skal være hurtig og korrekt. Det står i de vejledende regler for god presseskik. I går og i nat var den bare hurtig. Og pinlig.

Kan vi ikke blive enige om, at bare fordi vi kan udkomme, behøver vi ikke at gøre det? Det er lovligt at skubbe eftertanke ind mellem kilden og mediebrugerne. Faktisk er det en del af fagets tradition.

Øjvind Hesselager

Ansv. redaktør.

Kommentar

04/06/2014 - 09:22

Chresten Ibsen

Skyldig - jeg trækker mig! (Jeg gættede også - og ramte forkert - min fordel er, at jeg ikke har et medie med tusindvis af læsere / seere at skulle forsvare mine personlige fejlantagelser overfor). Så jeg giver dig helt ret Øjvind Hesselager: Der bør rulle hoveder - ikke mindst for at begynde at genopbygge tillid og troværdighed hos medierne igen.

04/06/2014 - 09:27

Nick Allentoft, DenOffentlige.dk

Godt brølt.

Vi skrev bl.a. dette i går:
Når det handler om spillet snarere end indholdet, bliver reglerne defineret uden den mangfoldighed, som er samfundets daglige virkelighed. Et spil må have rene klare regler, der defineres på forhånd. Således bliver det også med store sager i pressen. Mangfoldigheden forsvinder, og dækningen defineres af de toneangivende regler, der definerer sagen. Perspektiverne forsvinder. Medmindre altså pressen lever op til sin eksistensberettigelse og sikrer perspektivering i en mangfoldig dækning.

Det sker bare ikke, som det også udtrykkes af Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, på vej ind til et gruppemøde.

“Jeg fornemmer, at for nogle af jer journalister er det her en leg. Det er det ikke for os.«

Dermed sætter hun hovedet på sømmet i et forløb, hvor alle er tabere.

Vi mennesker taler om det, vi bliver præsenteret for. Lige så snart en anklage er bragt forholder vi os til den frem for at forholde os til de rammer, den er bragt i, eller den berettigelse, der ligger i anklagen.

På DenOffentlige.dk har vi valgt næsten ikke at bruge breaking news, fordi vi hellere fokuserer på de langtidsholdbare end de sekund-aktuelle historier. Tiden dikterer os ikke, og det giver luft til indholdet.

Men hvordan kan vi som almindelige læsere nå at tage en indånding inden debat glider af sporet og vi styres mere af selve debatten end dens indhold?

04/06/2014 - 09:29

Peter Andreas

Jeg er meget bekymret, for mediernes forhold til danskernes ser nu ud til at være i den position, som det er allersværest - for ikke at sige umuligt - at kæmpe sig ud af: til grin.

04/06/2014 - 09:31

Bo Schriver

Jeg synes at du selv skal trække dig, Øjvind! Alle ved - ja, selv en tredjeklasses skoleelev - at udsættes man for en løgner, så har man ikke en chance.
Jeg håber Politiken afslører løgneren - og at Journalisten får ny redaktør meget hurtigt, fordi en så naiv kommentar burde ikke kunne "trykkes".

04/06/2014 - 09:46

Øjvind Hesselager

Kære Bo

Tak for din replik. Jeg overvejer :-)

Sagen er, at den research, der ikke er konfronteret med de centrale aktører, ikke kan vinkles faktuelt og uden forbehold.

Mange venlige hilsner

04/06/2014 - 09:58

Troels Brøgger

Dejligt for en ikke-journalist at læse dette ! Så findes der dog selvransagelse i standen :) Og til de andre der måtte protestere: Det er kun de hunde der er ramt som hyler !!

04/06/2014 - 10:29

Caspar Birk

Spot on, Øjvind :-)

Og nu hvor du og redaktionen er i gang med at "outte" medier, der trykkede på exit Løkke-knappen, så glem ikke Børsen, der på dagens forside har følgende rubrik "Dramatisk magtspil i Venstre" efterfulgt af underrubrikken "Lars Løkke Rasmussen er fortid som formand for Venstre." :-)

Mvh
Caspar Birk

04/06/2014 - 11:19

Caspar Birk

Og nu vi er i gang, så erfarede DR's Mette Mayli Albæk via Twitter omkring kl. 22 i aftes, at "hovedbestyrelsen skal igennem to afstemninger nu. 1. Tillid til Løkke 2. Om ekstraordinært landsmøde #dkpol"

Der var ingen afstemning i Odense Congress Center.

04/06/2014 - 12:00

Max Kim Tobiasen

Information klarede situationen helt eksemplarisk.

På den ene side kan de godt se at der er en stor sag under opsejling, men på den anden side kan de (vil jeg formode) også godt se at alt er baseret på rygter og/eller unavngivne kilder. Som nyhedsmedie bliver de nødt til at forholde sig - men til hvad?

De laver så en lille genistreg - de skriver et satirisk indlæg hvor deres politiske juniour analytiker kommenterer situationen. Det bliver selvfølgelig en artikel fuld af varm luft og floskler. Gevaldigt underholdende for dem der gennemskuer den.

Idag står de som vinderne med et stærkt statement om at de nægter at ryge med på alle de løse rygter som andre medier bringer. Oveni er det lykkedes for dem på subtil vis at gøre grin med samtlige politiske kommentatorer i Dansk presse.

Genialt.

04/06/2014 - 12:09

Leif Pugé

Lige i øjet, Øjvind!
Det var decideret pinligt at overvære den samlede danske mediestand blamere sig i det meste af et døgn!
Sjældent er der blevet sagt og skrevet så meget ligegyldigt sludder og bragt så mange uvederhæftige "erfaringer" til torvs som i går - helt ukritisk og tilsyneladende helt uden redaktionelt filter.
Det er muligt, at der ikke er styr på bilagene i Venstre, men det blev da til fulde dokumenteret, at de danske medier ikke har styr på kilderne!
De ansvarlige redaktører, journalister og studieværter kan kun genvinde den rest af tillid og respekt, der gik fløjten igår, hvis de af egen kraft påtager sig ansvaret for de halve vinde og den helt manglende dokumentation. Ganske som de forlanger det af andre..!

04/06/2014 - 12:44

Jesper Bjørk

Tak, Øjvind Hesselager

04/06/2014 - 12:52

Bjarke Larsen

Læs Jarl Corduas referat på Facebook af, hvad der sandsynligvis skete: nemlig at Løkke HAVDE tænkt sig at gå af, men at han skiftede holdning i løbet af aftenen, da han vurderede, at truslen om Gade og et kampvalg havde fået tilstrækkeligt mange HB-medlemmer til at ryste på hånden. + en aftale med Kristian Jensen, hvis indhold vi ikke kender (Kristian Jensens gode humør her til morgen tyder dog på, at han fik indrømmelser og ikke blev banket på plads).
Pressen var således ikke misinformeret, men situationen udviklede sig i løbet af aftenen.
Ja, der skulle være taget nogle flere forbehold hist og her, men jeg synes, at din kritik er skudt over målet.

04/06/2014 - 14:12

Øjvind Hesselager

Kære Bjarke

Tak for kommentar. Jeg anerkender logikken - men vi må blive enige om, at den udlægning ved vi heller ikke om er korrekt. Derfor er det ikke et referat :-)

Og netop derfor: Selv om pressens kilder troede de talte sandt, og ikke spandt journalisterne, så er det jo muligt, at disse kilder selv havde dårlige kilder. Eller at de var blevet ført bag lyset.

Og alligevel formidlede dele af pressen oplysningerne som var de sikre. I stedet kunne de havde fortalt, at det var "seneste melding fra central kilde".

Hver gang.

Mange venlige hilsner

04/06/2014 - 14:16

Ejner Munkebro

Politiken var dog ikke først med den nyhed. Allerede 12.03 skrev Fyens Stiftstidende: ”Politisk redaktør: Lars Løkke vil trække sig i aften”. Dog med det forbehold i underrubrikken fra den politiske redaktør, Elisabet Svane, at det var ” som situationen er lige nu”.
Jeg køber ikke dette forbehold. Det kunne lige så godt have stået "tror jeg nok". Same-same.

04/06/2014 - 15:16

Torben Pind

Lige siden Watergate skandalen i USA, hvor det lykkedes to "journalister" med lyssky metoder at forårsage afsættelsen af præsident Nixon, har det været "journalisters" største bestræbelse at få afsat politikere, embedsmænd eller topledere.
Se blot på listen over modtagere af Cavlingprisen.
Aviser er gået fra at være oplysende til at være en blanding af underholdning for læserne og private kampagner for "journalisterne".


04/06/2014 - 19:16

Thomas Rasmussen

Inkompetent journalistik hele vejen rundt. Og så kan de selv samme medier ikke forstå, at vi ikke gider betale for deres stof. Gætte kan vi sådan set selv, gratis og lige så godt.

05/06/2014 - 09:43

Kamal H.Qureshi

Det er desværre sådan at når der er journalister, der er sat af til at lave en historie, og den historie så ikke fylder nok, så finder de på deres egne hirtorier uden indhold. De fleste i top politik, inkl.undertegnet har oplevet at få beskrevet møder mm man har været til, som ikke fandtes. Det er direkte pinligt, og uden konsekvens!

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Brandredaktør P1 og DR2

DR
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

Kommunikatør til A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS)

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 22.03

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationsmedarbejdere

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 22.03

Magasinlayouter til Djøfbladet

DJØF
Ansøgningsfrist: 22.03

Udviklingsorienteret Financial controller

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 20.03

Udviklingsorienteret økonomimedarbejder til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 20.03

Ansvarshavende redaktør til Uniavisen på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 19.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03