search

BP = Big Problem

“Hvad er BP egentlig forkortelse af” lyder en lidt halvslidt vittighed i de her dage, hvor alle er plaget af billeder af oliepøle i den mexikanske golf. ”Det er da selvfølgelig forkortelsen for Big Problem.” Galgenhumor. Men glimrende anledning til at se lidt på metoder. 

“Hvad er BP egentlig forkortelse af” lyder en lidt halvslidt vittighed i de her dage, hvor alle er plaget af billeder af oliepøle i den mexikanske golf. ”Det er da selvfølgelig forkortelsen for Big Problem.” Galgenhumor. Men glimrende anledning til at se lidt på metoder. 

Som journalister kan vi følge udviklingen – og fortælle vore læsere, lyttere, seere om baggrunden. Som det fx sker hos Mother Jones i en artikel om valgkamps-støtte til Obama og andre. Fra British Petroleum.

Men når Mother Jones kan lave en sådan oversigt skyldes det også, at der i USA som et moderne demokrati er klare regler om adgang til oplysninger om valgstøtte, lobbyisme og sligt. Mange af oplysningerne er efterhånden også tilgængelige elektronisk. Det giver journalister og offentligheden gode muligheder for at analysere og berette.

Den slags redskaber er afgørende i moderne forvaltninger, og det kunne vi godt lære noget af i Europa. Og netop det vil den nye britiske regering måske gøre – et af de store løfterfra London her i begyndelsen af regeringsperioden.

Om det skyldes sidste års skandale om de britiske folkevalgtes udgifter, vides ikke. Skandalen blev oprindeligt udløst af en aktindsigtsansøgning af journalisten Heather Brooke og siden fulgt op af at Telegraph fik oplysningerne ad bagdøren. Måske er det bare den konservative David Camerons politiske linje, at der skal være en moderne forvaltning.
I hvert fald har han lovet at offentliggøre alle ministres møder og alle gaver til ministrene. Han har allerede offentliggjort navn og løn på de 172 højestlønnede embedsfolk. Og han har lovet, at det ikke skal kunne betale sig at satse på at gå fra at være politiker til erhvervslivet for at lobbye politikere før der er gået et par års nedkøling. Læs mere på engelsk på Wobbing.eu.

Også databasen over offentlige udgifter bliver lagt frit frem, her i en brugervenlig version hos Guardian.

Så der er rigeligt stof at blive inspireret af:
Gode aktindsigts-spørgsmål kan tilsyneladende flytte en hel del.
Adgang til data er afgørende i moderne forvaltning – for moderne journalistik.
Der er rigelige muligheder at blive inspireret af, også i Danmark.

Se en sammenligning mellem engelsk-amerikansk åbenhed og EU-åbenhed, scroll ned til tabellen.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen