Boxer skal styre dansk digital-tv

Det svenskejede Boxer TV vandt i dag opgaven som gatekeeper for fremtidens digitale tv i Danmark. To helt nye danske tv-kanaler er på vej. I alt bliver der 29 tv-stationer + mobil tv. Det analoge tv slukkes næste år.

Det svenskejede Boxer TV vandt i dag opgaven som gatekeeper for fremtidens digitale tv i Danmark. To helt nye danske tv-kanaler er på vej. I alt bliver der 29 tv-stationer + mobil tv. Det analoge tv slukkes næste år.

Som ventet blev det den svenske tv-operatør Boxer, der får til opgave at drive og udvikle det digitale tv-net i Danmark de næste 12 år.

Efter en budrunde, hvor også norske Telenor og svenske MTG har gjort deres hoser grønne, valgte Radio- og tv-nævnet i dag at udpege Boxer TV A/S som vinder.

»Vi er selvfølgelig meget glade for afgørelsen. Vi har arbejdet på sagen i halvandet år, og vi glæder os over den tillid, som Radio- og tv-nævnet har tildelt os,« siger direktør for Boxer Steen Ulf Jensen til Journalisten.dk.

Konkret skal Boxer distribuere et såkaldt "mangfoldigt programudbud" med bl.a.
regionale nyhedsudsendelser, en nabolandskanal, underholdning, musik,
sport, nyheder samt populærvidenskab. Boxer har samtidig lovet, at der startes to nye danske kanaler.

Boxer varetager allerede i dag samme opgave i Sverige og vandt kapløbet i Danmark ud fra tre kriterier, som var opstillet i skønhedskonkurrencen.

Først og fremmest lægger Radio- og tv-nævnet vægt på, at Boxer kommer til at øge konkurrencen betydeligt inden for kabel- og satellitdistributionen, hvilket vil være til fordel for forbrugerne. Ikke mindst fordi Boxer ikke i forvejen er forbundet med andre distributører eller programudbydere i Danmark.

Og netop den pointe anses for at have været udslagsgivende i konkurrence med de to andre bydere – Danmarks Digital TV fra Telenor og Danmarks TV fra MTG. Af samme grund blev Boxer fra start kåret som favorit til at vinde opgaven som gatekeeper.

I mindre grad ligger Radio- og tv-nævnet tillige vægt på, at Boxer har lovet at levere et mangfoldigt programudbud og giver valgmuligheder for seerne. Og endelig ser Boxers forretningsplan realistisk ud, dog ikke den bedste af de tre ansøgeres.

Boxer får nu adgang til at opbygge tre digitale tv-sendenet i Danmark (såkaldte MUXer), der skal sende fra 1. november 2009, og vil i alt tilbyde 29 tv-kanaler til danskerne. Et fjerde MUX kommer et år
senere, og det vil Boxer bruge specifikt til mobil-tv.

Når det nye sendenet er etableret, slukkes der fuldstændigt for det nuværende analoge tv-signal fra landets sendemaster. Det er det signal, der betyder, at danskere uden parabol- eller kabel-tv kan modtage tv via deres stueantenne.

Fremover kan man altså fra ethvert tv-apparat (med digital tuner) i hele Danmark modtage op mod 30 tv-stationer – hvor det nuværende analoge net begrænser sig til stationerne fra TV 2, DR, regionale og lokale tv-kanaler og måske et par nabolands-stationer.

 

0 Kommentarer