Børsen kan ikke se noget problem i, at de kontakter studerende før tid på Panikdagen. "Når vi kan se, at mange andre medier gør det, så gør vi det også," siger ledende redaktionschef Bent Sørensen til Journalisten.dk. Men Børsen laver ikke bindende aftaler på forhånd, understreger han.
De medier, der snyder ved at kontakte studerende for tidligt på Store Match Dag, skal straffes. Helst med karantæne, hvis det kan lade sig gøre. Sådan lyder det fra Danske Journaliststuderende.
De udpeger konkret Børsen som et af de medier, der snød til Store Match Dag, bedre kendt som Panikdagen, i sidste uge.
"Børsen havde allerede inden selve dagen annonceret snyderiet over for flere studerende, og lang tid før hornet lød klokken 9.30, ringede de til studerende," skriver de studerende i en pressemeddelelse.
På Børsen erkender de blankt, at de har kontaktet studerende før klokken 9.30. Det er i øvrigt fast praksis på avisen.
"Vi har hele tiden spillet med åbne kort om, at vi ringer til folk før 9.30. Det har vi gjort flere gange før, og det fortæller vi også til de studerende til Åbent Hus-arrangementet. Men vi laver ingen bindende aftaler. Og vi ringer ikke til flere end dem, vi skal bruge – for de studerendes skyld," siger Bent Sørensen til Journalisten.dk.
Han er ledende redaktionschef på Børsen og har ansvaret for ansættelse af praktikanter på Panikdagen. Han mener ikke, Børsen gør noget galt.
"Vi ringer og siger, at vi vil opfordre dem til at stå ved vores dør klokken 9.30. Det er ingen aftale, for de studerende kan bare vælge at stå ved et andet medies dør. Vi er i konkurrence med andre medier de dag, og når vi kan se, at mange andre medier gør det, så gør vi det også. Jeg kan ikke se noget problem i det, for hvis de studerende bliver ringet op af tre-fire medier, så kan de selv vælge, hvor de står."
Det er langt fra noget nyt, at medier kontakter de studerende, før hornet lyder. Ifølge Illustreret Bunker blev hver niende studerende fra Journalisthøjskolen kontaktet før tid i efteråret 2010.
Semestret før kunne Lixen fortælle, at hver sjette studerende fra Syddansk Universitet blev kontaktet før tid.
Kritikken går på, at de medier, der overholder reglerne og først ringer 9.30, bliver forfordelt. Hvad siger du til den kritik?
"Det kan man ikke sige. Hvis du gerne vil på et andet medie, og du bliver ringet op af os, så skal du selvfølgelig ikke sige ja. Men at tro, at du kan shoppe rundt til forskellige samtaler og beslutte dig bagefter, det er blåøjet. Løbet er kørt i løbet af de første 5-10 minutter. Vi har bare besluttet ikke at lyve om det."
"Det svarer til at køre 110 kilometer i timen på motorvejen, imens alle de andre kører meget hurtigere. Så dytter og blinker de af dig, og du bliver nødt til at sætte farten op. Men som sagt, vi indgår ingen aftaler på forhånd," fortsætter han.
Hvordan udvælger I dem, I ringer til?
"Det, der måske kan give indtryk af, at vi bryder reglerne er, at vi aldrig fører samtaler. Vi har overhovedet ingen samtaler, vi vælger udelukkende ud fra CV og ansøgninger. De studerende afleverer visitkort til Åbent Hus, og så tager vi et grundigt kig på deres CV inden Panikdagen. På dagen ringer vi så til dem, vi gerne vil have, og hvis de står ved døren klokken 9.30, så tager vi dem. Hvis ikke, så har vi lavet en prioriteret bunke, og så ringer vi ned igennem den," siger Bent Sørensen.
Bent Sørensen mener, at praktiksystemet til Panikdagen fungerer fint.
"Det her er det bedste system, for vi har god lejlighed til at læse CV'er og ansøgninger. Det ville selvfølgelig være godt med tid til at have lange samtaler, men jeg har været med til over 20 omgange af det her, og det er der bare ikke."
Danske Journaliststuderende foreslår sanktioner imod medier, der kontakter de studerende for tidligt, som I gør. Hvad mener du om det forslag?
"Det synes jeg selvfølgelig ikke er en god ide. Jeg synes, det er et udmærket system, som det fungerer i dag. Vi har fortalt Praktikudvalget ærligt, hvad vi gør – for længe siden. Da de ikke har gjort noget ved det, så har vi ikke behov for at ændre praksis," siger Bent Sørensen.
DR bliver sammen med Børsen udpeget af Danske Journaliststuderende som medier, der snød til Panikdagen. DR har tidligere i dag beklaget og kaldt det "en fejl" over for Journalisten.dk.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg blev klogere. Tak.
For ti år siden sad jeg i praktikudvalget, og dengang var tonen fra mange medier præcis den samme, som den Børsen lægger for dagen her.
Dengang undrede jeg mig meget over, hvordan medierne oprigtigt kunne mene, at reglerne var til for at blive brudt. Det var sådan lidt "haha, ja men det er jo medierne, der synes det er sjovt at konkurrere med hinanden". Øøh nej, det er en meget stor gruppe studerende, som bliver drevet rundt i manegen af toneangivende, danske medier der synes det er sjovt at spille fandango på deres fremtids vegne. Jeg kan konstatere, at det åbenbart stadig er sådan.
Børsen burde spørge sig selv, hvordan de selv ville håndtere en virksomhed, som brød nedfældede regler gentagende gange - og endda bekendte deres synder. Børsen er også en virksomhed og regelbrudene er derfor ikke bare arrogante - det er også dårlig forretningsmoral.
Og det burde erhvevrslivets vagthund sgu holde sig for gode til.
Jeg diskuterer af princip ikke enkeltsager i dette forum - det må praktikudvalget gøre på deres næste møde.
Men jeg vil gerne understrege, at reglerne er tydelige - og ens for alle. De beskrives således i brevet til praktikstederne, når vi indkalder opslag:
Regler
I kan få udleveret ansøgningerne 4. maj fra kl. 8.00 – men I må ikke tage kontakt til de studerende før 9.30 – heller ikke på sms. Dette er med til at sikre, at alle kan nå at læse ansøgningerne, inden aftaleræset starter. Vi markerer med horn, når klokken er 9.30 – både på DR, TV2 og Journalisthøjskolen!
Endvidere står der i følgebrevet, som ligger sammen med ansøgningerne:
NÅR KLOKKEN ER 9.30 LYDER DER TYDELIG SIGNALGIVNING I GANGENE - I BEDES UNDLADE AT RINGE/SMS'e TIL ANSØGERNE FØR DETTE SIGNAL.
Så er der vist ikke så meget at misforstå - endsige plads til tolkning.
Mvh
Pia Færing, sekretær for praktikudvalget
Det rammer først og fremmest mediet, der får karantæne...
Du har ret i, at det på enkelte panikdage kan have en negativ indflydelse på antallet af pladser, men den konsekvens kan slet ikke sammenlignes med konsekvensen for et medie, hvis de ikke får nogle praktikanter overhovedet på en panikdag.
Derfor må vi også gå ud fra, at udsigten til en karantæne kan afholde praktikstederne fra at snyde, og det vil i det lange løb være en fordel for os som studerende.
Nicholas
Men hvem rammer en karantæne egentlig, når der i forvejen er mangel på praktikpladser?
Flere