BØRSEN OG JP SLÅS

Jyllands-Posten har opsagt sit annoncesamarbejde med Børsen, fordi Børsen har bragt en historie om JPs økonomi, baseret på fortrolige papirer, som Børsen var kommet i besiddelse af. Børsens chefredaktør er chokeret over, at JP først truede og derefter gjorde alvor af truslerne.
Jyllands-Posten har opsagt sit annoncesamarbejde med Børsen, fordi Børsen har bragt en historie om JPs økonomi, baseret på fortrolige papirer, som Børsen var kommet i besiddelse af. Børsens chefredaktør er chokeret over, at JP først truede og derefter gjorde alvor af truslerne.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi var udsat for pression. Det blev der slet ikke lagt skjul på,« siger Leif Beck Fallesen, chefredaktør på Børsen.
Onsdag aften den 29. september blev Børsens administrerende direktør, Preben Schack, ringet op af Jørgen Ejbøl, Jyllands-Postens direktør og chefredaktør. Anledningen var, at Børsen var ved at skrive historien »Annoncefald giver røde tal hos Jyllands-Posten«. Historien var baseret på fortrolige JP-papirer, som Børsen var kommet i besiddelse af. Og Jørgen Ejbøls melding til Preben Schack var, at hvis Børsen trykker historien, så ville annonce- og distributions-samarbejdet mellem de to mediehuse være at betragte som ophørt. Beskeden skal Preben Schack bringe videre til Børsens chefredaktør.
»Jeg var chokeret, da jeg fik den melding onsdag aften,« fortæller Leif Beck Fallesen, som den aften var i Odense og holde oplæg.
Efter at have fået læst historien op ringede Fallesen til redaktionssekretariatet og gav en tjenstlig ordre om, at den historie skulle bringes uanset hvad.
Dagen efter opsagde Jyllands-Posten sit annoncesamarbejde med Børsen.
»På Børsen bliver jeg jævnligt truet med alt muligt, når vi er i gang med en kritisk historie. Vi er jo vant til at møde folk i affekt i den her branche. Men det er første gang, at jeg har oplevet, at en trussel er blevet ført ud i livet,« konstaterer Leif Beck Fallesen, som mener, at Ejbøl er helt på afveje, når han blander kommercielle interesser med den frie nyhedsformidling.

JP afviser pression
Over for Politiken afviser Jørgen Ejbøl, at der var tale om et forsøg på at stoppe artiklen.
»Det var ikke pression. Det var blot at gøre opmærksom på, at det ville få nogle konsekvenser,« sagde Ejbøl til Politiken.
Og i en JP-leder den 6. oktober skriver Jyllands-Posten, at avisen respekterer, at Børsen har bragt historien: »Sådan er de journalistiske spilleregler. Virksomheden Børsen satte samtidig sit tillidsforhold til Jyllands-Posten over styr, og derfor måtte vi opsige det hidtil fortrolige samarbejde. Det var en naturlig forretningsmæssig konsekvens, som intet har med journalistik og pressefrihed at gøre.«
I samme leder fortæller Jyllands-Posten, at Børsens kilde var en tidligere JP-journalist og tillidsrepræsentant på avisen, som ved en fejl har modtaget de fortrolige papirer. Og det fremgår, at Børsen skulle have presset de fortrolige og følsomme oplysninger ud af den forhenværende tillidsrepræsentant.
Børsens chefredaktør vil slet ikke kommentere noget, der handler om avisens kilde:
»Det er et afgørende princip ikke at diskutere kilder. Jyllands-Postens version omkring kilden indeholder klare usandheder, som jeg er afskåret fra at imødegå, fordi jeg så ville kunne kompromittere vores kilde,« siger Fallesen.
Annoncesamarbejdet Job Plus, som nu er opsagt af JP med et halvt års varsel, blev indledt den 1. januar 1998. Meningen var at styrke Børsens jobmarked på toplederstillinger i Jylland og omvendt styrke JPs marked i København. Samtidig indgik det i aftalen, at JP skulle distribuere Børsen i flere jyske byer, hvor Børsen ellers kun kunne blive postomdelt.
Det lykkedes desværre ikke JOURNALISTEN at få en kommentar fra Jørgen Ejbøl.

0 Kommentarer