Journalisten beskrev i går, hvordan professor Vincent F. Hendricks er blevet pålagt et erstatningskrav fra to Børsen-journalister, fordi Hendricks har brudt ophavsretten og publiceret en artikel, som de to journalister skrev om Hendricks og hans medforfatter Jan Lundorff Rasmussens nye bog for over et år siden.
I kommentarfeltet til Journalistens artikel bliver journalisterne kritiseret for at gå i for små sko, ligesom journalist Troels Gadegaard Frølich, der også er medlem af DJ’s hovedbestyrelse, skriver, at det kan vise sig, at sagen får konsekvenser for Børsens forhold til udvalgte kilder. Dansk Journalistforbund har i et indlæg i debatten understreget, at juraen er på journalisternes side.
Troels Hein Bünger er en af de to Børsen-journalister bag artiklen om Vincent F. Hendricks. Han siger over for Journalisten, at han og Nicolaj Vorre, som er den anden journalist bag artiklen, holder fast i deres erstatningskrav. Tidligere har journalisterne givet Vincent Hendricks besked på, at erstatningskravet lyder på 12.000 kroner, men om det bliver det endelige krav, ved journalisterne ikke helt endnu.
»Først og fremmest har han brudt vores ophavsret. At Hendricks optræder som en af hovedkilderne i vores artikel, ændrer ikke det forhold. Personligt får det faktisk mig som journalist til at tage ekstra afstand fra hans brug af vores artikel. Det giver et indtryk af, at skriveriet har været købt og betalt. Helt uden at skele til, om der nu også var en journalistisk historie at fortælle,« siger Troels Hein Bünger, der mener, at Hendricks’ hjemmeside har et kommercielt snit, idet den fungerer som en platform både for hans bøger, men også så han kan bookes til foredrag eller som ordstyrer.
»Det har selvfølgelig ikke nogen betydning for det principielle i lovovertrædelsen, men det ændrer ikke på, at når han så lægger en artikel op fra Børsen med ham som hovedkilde, så ligner det, at vi har lavet en artikel, der er fuldstændig ukritisk og bare en reklame for hans nye bog,« siger Troels Hein Bünger.
»Jeg bliver tit inviteret ud og dække arrangementer. Hvis der sker noget spændende, så skriver jeg om det. Hvis de organisationer derefter lægger artiklen op på deres hjemmeside, så føler jeg ikke, at jeg har været en uafhængig journalist. Så ser det ud, som om jeg har skrevet om det, blot fordi jeg har været inviteret,« fortsætter han.
Men er der ikke forskel på en virksomhed og så en professor?
»Det kan jeg ikke helt se i det her tilfælde. Der er ingen tvivl om, at når Vincent Hendricks skriver en bog, så er det, fordi han gerne vil have nogen til at købe den. Ikke at det er det afgørende i sagen, men der kan næppe være tvivl om, at han får noget ud af sådan en artikel. Den PDF-fil, som han har lagt op på sin hjemmeside, er en, han har taget fra Infomedia. I den står der klart, at han ikke må viderebringe den, så han ved godt, at han har overtrådt loven,« siger Troels Hein Bünger.
Vincent Hendricks anerkender også, at han har brudt loven. Men synes du, at 12.000 kroner, som er det, I tidligere har krævet, er en rimelig pris for at lægge en artikel, man selv er hovedkilde på, op på sin hjemmeside?
»Det er jo den takst, forbundet anbefaler. Det forholder vi os til. Begynder man først at differentiere taksten, sender det et signal om, at man kan gradbøje bruddet på ophavsretten. Det mener jeg ikke, man kan.«
Ja, netop det med at statuere et eksempel er der flere der frygter kan være årsag til, at der fremover er eksperter, der ikke vil stille op til interview.
»Jeg må bare sige, at man aldrig kan få en bøde for at udtale sig til en avis. Men man kan få en bøde for at tage en artikel og lægge den ulovligt op. Der er stor forskel på at formidle forskning gennem et medie og så at stjæle en artikel. Det er jo ikke, fordi medier nu kommer efter folk, når de har udtalt sig,« siger Troels Hein Bünger.
Men synes du, at I har ophavsretten over de ord, som Hendricks har sagt til jer?
»Ja, for det er os, der har lagt en vinkel. Det er os, der i sin tid gjorde hans bog aktuel i forhold til en konkret begivenhed på aktiemarkedet,« siger Troels Hein Bünger, der er ked af, at sagen er blevet blæst sådan op.
»Det er ikke vores personlige vendetta mod en professor. Vi forfølger den praksis, der er på området, og her på Børsen er der en konsensus om, at man reagerer, når ting bliver lagt ulovligt op. Hendricks bare kunne have taget kontakt, inden han lagde artiklen op. Så kunne have fået at vide, at det ikke ville være i orden at lægge en PDF-fil af hele artiklen på hans hjemmeside, men at han i stedet var velkommen til at skrive et par linjer og indsætte et link til Børsens hjemmeside,« siger Troels Hein Bünger.
19