Børsen har fået flere medarbejdere på overenskomst

Børsen har med sin nye og omstridte overenskomst fået 24 ekstra medarbejdere ansat under ordnede forhold. Børsens chefredaktør mener, det bør glæde DJ. Men næstformand Tine Johansen fastholder kritikken: »Det var de sandsynligvis blevet alligevel, når voldgiftssagerne blev afgjort« 

24 ekstra redaktionelle medarbejdere er blevet dækket af overenskomst på Børsen, siden mediet indførte en ny og omstridt overenskomst i august. Det drejer sig om nyhedsredaktører, ansatte på Børsens web-tv, Børsen Play, samt ni faste freelancere.  

Dermed er Børsens lokale medarbejderforening gået fra at have 54 til 78 medlemmer. Dansk Journalistforbund har i stærke vendinger kritiseret overenskomsten for at være usolidarisk.

Den nye overenskomst har markante forringelser for medarbejdere ansat fra og med 1. marts i år, mens de gamle medarbejdere på overenskomsten beholder deres goder.

Nye medarbejdere på Børsen mister både retten til lønnet frokostpause og betalt orlov, ligesom startlønnen falder 4.700 kroner.

Krab: DJ misforstod, hvad der foregik

Men når den nye overenskomst giver flere organiserede medarbejdere, så sender det et klart signal til DJ om, at deres kritik af overenskomsten var forkert. Det mener Børsens chefredaktør og administrerende direktør, Anders Krab-Johansen.

»Det viser, at DJ misforstod, hvad der foregik på Børsen. Vi prøvede på at lave en moderne og fleksibel overenskomst, der passer til et medie i nutiden. Jeg synes, de skal se det som en model for, hvordan de kan forny og modernisere overenskomster på resten af medieområdet i Danmark,« siger Anders Krab-Johansen.

Hos DJ fastholder næstformand Tine Johansen sin kritik af overenskomsten.

»Ikke overraskende er jeg helt uenig med Anders Krab-Johansen. At der er kommet flere ansættelser på den nye overenskomst, er samtidig ikke overraskende. Der var en række ledere, som skulle tilbage på overenskomst. Det kørte vi også en voldgiftssag omkring, som endnu ikke var afsluttet,« siger hun.

Ville være blevet ansat alligevel

Ud over voldgiftssagen om mellemledere kørte DJ også en voldgiftssag om medarbejderne på Børsen Play.

Dem ville Børsen oprette et selvstændigt selskab for, hvor medarbejderne kunne være på funktionærkontrakter. Begge grupper er dog med den nye aftale kommet på overenskomst. Dermed er voldgiftssagerne afsluttet.

»At de to medarbejdergrupper nu er ansat på overenskomst, er godt, men det var de sandsynligvis blevet alligevel, når voldgiftssagerne blev afgjort,« siger Tine Johansen.

Anders Krab siger samtidig, at de har været i stand til at fastansætte flere, som tidligere var freelancere. Det er vel en positiv ting?

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor han ikke har fastansat dem tidligere. Det har han jo været i sin frie ret til at gøre. Nu har han så gjort det billigere og mere fleksibelt at ansætte dem, og derfor er det blevet interessant for ham. Og det er deri, hele kernen af min kritik ligger. Overenskomsten har tydeligvis skabt et a- og et b-hold,« siger Tine Johansen.

Frygter fyringer blandt de gamle

Ifølge Anders-Krab Johansen har overenskomsten været den afgørende faktor for, at medarbejderne kunne blive fastansat på Børsen.

»Problemet før var, at det var for dyrt at ansætte folk på den eksisterende overenskomst. Den var meget ufleksibel, så medarbejdere, der arbejdede meget digitalt, kunne i praksis ikke fungere på de vilkår, der var i overenskomsten. Derfor var de ansat på andre kontrakter, eller vi havde eksterne folk til at lave arbejde for os,« siger chefredaktøren.

Det bekymrer dog Tine Johansen, at Anders Krab-Johansen opfatter den gamle overenskomst som for dyr.

»De, der er ansat på den gamle overenskomst, har jo kun halvandet års jobgaranti. Det bekymrer mig meget, når han viser så stor interesse for b-holdet. Jeg frygter, at han er mere interesseret i at have b-holdet ansat. Næste gang, Børsen skal spare, er jeg oprigtigt bekymret for, hvordan dem på den gamle overenskomst står,« siger DJ's næstformand.